
Ceo NMBS: ‘Voorzichtig met privatiseringsideeën’
De hele dag ging de privatisering van spoorwegbedrijf NMBS over de tongen, ook al was daar geen directe aanleiding voor. Daarom moeten we volgens ceo Sophie Dutordoir ‘zorgzaam omgaan’ met dat soort ideeën.
Minister van Overheidsbedrijven Alexander De Croo (Open VLD) brak vorig jaar al een lans voor een gedeeltelijke privatisering van de NMBS. Vrijdagochtend leek het ook voor minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) het geen taboe meer. In De ochtend op Radio 1 benadrukte hij wel dat het momenteel ‘nog niet aan de orde is. Laat ons alles rustig bekijken. We gaan de kar niet voor het paard spannen. Eerst komt de analyse, dan pas de conclusies.’
Toch lokte de suggestie vrijdag heel de dag reacties uit. ‘Geen mens zal investeren in de NMBS als er geen grotere tariefvrijheid komt’, zei voormalig ceo Jo Cornu onder meer. En ook de vakbonden waren niet enthousiast. ‘Een privatisering zou een slechte zaak zijn, zowel voor het personeel als de reiziger’, sneerde bijvoorbeeld Ludo Sempels van de socialistische spoorvakbond ACOD.
En ook uit politieke hoek kwam protest. Oppositiepartijen SP.A, PS, Groen en PVDA haalden het voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk aan , waar ‘een privatisering leidt tot duurdere tickets en een veel grotere kost voor de overheid’. De PS verzette zich zelfs tegen elke vorm van privatisering van overheidsbedrijven.
Een hele dag polemiek op basis van een erg voorbarige suggestie, daarin ziet huidig ceo Sophie Dutordoir het bewijs dat je maar meter ‘zeer zorgzaam [omgaat] met het lanceren van privatiseringsideeën’. Die reactie laat ze via de Twitter-account van de NMBS verspreiden. ‘Samen met de 19.000 medewerkers vind ik dat we eerst en vooral werk moeten maken van een betere communicatie met onze klanten, performanter werken, modernisering, punctualiteit, cultuurverandering en een goed HR-beleid.’
Nog volgens Dutordoir zijn haar werknemers ‘enthousiast en gemobiliseerd om dit aan te pakken. First things first.’