Foto: rr

MTV reanimeert ‘Unplugged’: 10 passages om te herinneren

Op 8 september gaat een nieuwe reeks ‘Unplugged’ concerten van start op muziekzender MTV. Het Canadese tieneridool Shawn Mendes krijgt als eerste de eer om in de voetsporen van enkele groten te treden.

De ‘Unplugged’ concertreeksen van de Amerikaanse muziekzender MTV plaatsen al sinds 1989 populaire artiesten centraal in een akoestisch kader. Op 26 november van dat jaar mochten onder meer Squeeze, Syd Straw en Elliot Easton de spits afbijten, maar kenners onthouden van de eerste reeks vooral de passage van Aerosmith - zie hieronder. En ook in de vele reeksen die volgden, werden heel wat prachtige optredens gegeven. Een overzicht.

1. Aerosmith (20 september 1990)

De Amerikaanse hardrockers van Aerosmith zitten al enkele decennia niet verlegen om een extra decibeltje. Maar dat ze ook akoestisch van jetje konden geven, bleek pas bij hun ‘Unplugged’ sessie. ‘Tonen hoe het moet’, lauwerde de pers.

2. Paul McCartney (3 april, 1991)

De passage van de voormalige Beatle Paul McCartney was pionierend op verschillende vlakken. Zo was hij de eerste die een plaat liet maken met zijn ‘Unplugged’ concert op. En het was met zijn 23 ook een van de langste sets die het programma ooit kende.

3. REM (10 april 1991)

REM gaf tussen 1990 en 1995 maar een handvol optredens, en ook nooit een echte tour. Maar voor een magistrale ‘Unplugged’ hadden ze wel tijd en zin. Dé gelegenheid bij uitstek dus om Michael Stipe - een van de meest onderschatte stemmen in de rock, zoals hij het graag had - dé hit van het moment te horen zingen.

4. Eric Clapton (11 maart 1992)

Een jaar later zou de Britse blueslegende Eric Clapton de best verkochte ‘Unplugged’ plaat ooit opnemen. Dat hoeft niet te verbazen, met adembenemend kwetsbare versies van onder meer Layla en Tears in Heaven.

5. Neil Young (3 april 1993)

Net toen Neil Young de bijnaam ‘peetvader van de grunge’ had verdiend, gooide hij het roer om. Omdat hij al wel wat ervaring had, zag de Canadees wat ruimte om te experimenteren. Dat resulteerde onder meer in een prachtige versie van Like a Hurricane op een blaasorgel.

6. Nirvana (14 december 1993)

Als het collectieve geheugen zich slechts één ‘Unplugged’ sessie zou herinneren, dan is het wellicht die van Nirvana. Na de zelfmoord van Kurt Cobain keken velen naar dit concert terug als erg tekenend voor ’s mans psychisch lijden.

7. Alice in Chains (28 mei 1996)

De passage van Alice in Chains was de eerste in jaren, maar het wordt wereldwijd beschouwd als een van de beste concerten ooit van de band. Het bleek (op een handvol voorprogramma’s voor Kiss na) bovendien ook het laatste optreden van zanger Layne Staley, die enkele jaren later stierf aan een overdosis.

8. Lauryn Hill - (21 juli 2001)

Na Lauryn Hills immens succesvolle debuutplaat The Miseducation of Lauryn Hill, moest de wereld drie jaar wachten op de opvolger. En het akoestische MTV Unplugged No. 2.0 was er eentje om trots op te zijn. Niet alleen zong ze nu folk en soul, ze praatte tussen de liedjes door ook uitvoerig over de moeilijkheden in haar leven, waarbij ze herhaaldelijk in tranen uitbarste.

9. Alicia Keys (4 juli 2005)

‘Deze performance toont als geen ander de grenzeloze passie van Keys voor haar vak’, concludeerde muziekmagazine Billboard na afloop van deze eerste ‘Unplugged’ sessie in meer dan drie jaar. Geen wonder dus dat de bijhorende plaat de hoogst debuterende was sinds de passage van Nirvana. Onder meer dankzij memorabele passages van Mos Def, Damian Marley en Adam Levine.

10. Adele (8 juni 2009)

En dat het format nog steeds potten kan breken, bewees Adele in de zomer van 2009. Critici waren het erover eens dat de Britse zangeres met haar performance de tijd deed stilstaan. Het was de eerste ‘Unplugged’ in HD, en Adele was amper 21 jaar.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden