
De aarde is nu al op, Belg op vijf na grootste vervuiler
Vandaag hebben we alle natuurlijke rijkdommen voor heel 2017 al opgebruikt.
De aarde kan onze honger naar natuurlijke rijkdommen niet volgen. Vandaag al, op Earth Overshoot Day, hebben we meer hulpbronnen opgesoupeerd dan de natuur in een jaar kan aanmaken, rekende het Global Footprint Netwerk uit. Dat doen we onder andere door overbevissing, te veel ontbossing en meer broeikasgassen de atmosfeer in te spuwen dan bossen kunnen opnemen. Tot en met 1969 was onze ecologische voetafdruk niet groter dan de biocapaciteit, maar sindsdien zijn we ieder jaar meer gaan vergen van de aarde. Vorig jaar viel de dag nog iets later, op 3 augustus.
Van alle wereldburgers zijn Belgen de op vijf na grootste veelvraten, blijkt uit de data die de wetenschapper van het Netwerk verzamelden. Alleen Luxemburgers, Australiërs, Canadezen, Amerikanen en Singaporezen leggen per persoon meer beslag op de natuurlijke rijkdommen van de planeet. In Eritrea, Haïti en Burundi consumeren ze het minst natuurlijke hulpbronnen.
‘Nochtans blijkt uit de nationale klimaatenquête dat de grote meerderheid van de Belgen bezorgd is over de klimaatopwarming’, zegt Maarten Desmet, medeoprichter van For Good. ‘Maar daarvoor kijken we vooral naar de industrie, het vrachtvervoer of de overheid. We vergeten hoeveel ook zelf kunnen doen, op het niveau van ons eigen huishouden.’ Met For Good ontwikkelde Desmet een app om je ecologische voetafdruk eenvoudig te berekenen. Je krijgt ook tips om die impact te verkleinen.
Samen met adviesbureau CO2logic berekende For Good welke inspanningen nodig zijn om de Europese klimaatdoelstellingen van 2030 te halen. Europa engageerde zich om de CO2-uitstoot gemiddeld met minstens 40 procent terug te dringen tegenover het niveau van 1990. Dat betekent dat elke Belg jaarlijks 2,04 ton minder moet uitstoten.
Vegetarisch
Dat kan met enkele eenvoudige tips, zegt Desmet. ‘Als de gemiddelde Belg één keer per week vegetarisch zou eten, één keer per week de auto in de garage zou laten staan en één vliegreis zou laten, dan halen we de Europese klimaatdoelstelling. We willen niemand een schuldgevoel aanpraten, we willen mensen vooral duidelijk maken hoe weinig moeite het vraagt om je impact op het klimaat drastisch terug te dringen.’