Borsus en Ducarme leggen hun eed af

De nieuwe Waalse regering kreeg vrijdagmiddag de steun van het Waals parlement. Nieuwbakken minister-president Willy Borsus (MR) legde later op de dag op het Kasteel van Laken de eed af. Dat deed ook zijn partijgenoot Denis Ducarme, die Borsus opvolgt in de federale regering.

Het Waals parlement keurde vrijdagmiddag de motie van wantrouwen goed waarmee de regering-Magnette uit het zadel werd getild. In de plaats daarvan komt een regering onder leiding van de liberaal Willy Borsus (MR).

Dat gebeurde met een meerderheid van 39 tegen 35. Op het laatste moment kondigde ook André-Pierre Puget, een voormalig lid van de Parti Populaire aan dat hij de motie zou steunen. Ook de hoogzwangere Jacqueline Galant (MR) en Mathilde Vandorpe (CDH) waren aanwezig en keurden de motie goed.

Daarmee komt een eind aan een crisis van goed vijf weken in de Waalse regering. Dat die diepe wonden heeft geslagen in het Waalse politieke landschap, bleek uit de stemverklaringen vooraf. Niet alleen de PS, maar ook Ecolo verweten CDH-voorzitter Benoît Lutgen dat hij louter uit lijfsbehoud de vorige regering heeft laten vallen.

Lutgen kondigde in juni aan dat hij niet langer met de PS wou regeren na de schandelen met Publifin en Samusocial. Hij stortte zo alle Franstalige regeringen in een diepe crisis. Voorlopig is die crisis nog niet volledig afgesloten. De blokkage van de Brusselse regering en de Franse Gemeenschapsregering blijft voortduren.

Eedaflegging

Na drie jaar ervaring als minister op het federale niveau, krijgt de 55-jarige Borsus vrijdagmiddag van koning Filip ook officieel de leiding over de Waalse regering. Veel tijd om na te praten in Laken, had Borsus niet. Hij wordt immers om 18.30 uur terug in Namen verwacht, om er zijn beleidsverklaring in het parlement voor te stellen.

Ducarme neemt de bevoegdheden van Borsus in de regering-Michel over. Hij wordt met andere woorden bevoegd voor Middenstand, Zelfstandigen, KMO's, Landbouw en Maatschappelijke Integratie. Premier Michel was aanwezig tijdens beide eedafleggingen.
 

De podcasts van De Standaard