Foto: REUTERS

De iPod is (zo goed als) dood

Vijftien jaar na de geboorte van de iPod draagt Apple de iconische muziekspeler ten grave.

Apple heeft de stekker uit de iPod Nano en de iPod shuffle getrokken. Dat waren de laatste ‘traditionele’ muziekspelers die het bedrijf fabriceerde. De iPod Touch, in feite een soort iPhone zonder simkaart, blijft evenwel bestaan.

Daarmee komt er een einde aan een tijdperk. De eerste iPod werd intussen meer dan 15 jaar geleden gelanceerd, en betekende een revolutie voor de muziekindustrie en voor Apple. Voor de muziekindustrie veranderde de iPod - waarmee je (bijna) je hele muziekbibliotheek mee kon nemen - de manier waarop de mediagebruiker muziek luisterde en kocht. Apple werd door het succes van de iPod in de stratosfeer gekatapulteerd. De iPod legde de basis voor de daaropvolgende successen, de iPhone en iPad, die het bedrijf het meest waardevolle ter wereld maakten.

Smartphones en Spotify

Sinds 2001 werden er meer dan 400 miljoen iPods met hun iconische witte oortjes verkocht. Maar de laatste jaren zat de klad erin. Werden in topjaar 2008 nog 54,8 miljoen stuks verkocht, dan waren dat er in 2014 nog 14,38 miljoen. Vanaf 2015 gaf Apple zelfs geen verkoopcijfers over de iPod meer vrij.

De tanende verkoop wordt toegeschreven aan de opkomst van de smartphone. Die hebben ook muziekfunctionaliteit en maakten de iPod voor veel mensen een overbodig product. Zo heeft uitgerekend de iPhone dus het graf van de iPod gegraven. ‘Als je jezelf niet kannibaliseert, doet iemand anders het wel’, zou wijlen Apple-baas Steve Jobs daarover steeds hebben gezegd.

Ook de opkomst van streaming muziekdiensten hebben de manier van muziek luisteren opnieuw door elkaar geschud. De traditionele iPods, die geen internetverbinding hebben, kunnen daar niet mee overweg.

Apple bevestigde aan technologiesite The Verge dat de iPod Shuffle en de iPod Nano sinds vandaag niet langer verkrijgbaar zijn. De iconische iPod Classic werd in 2014 al geschrapt.

iPod Touch

Maar de naam iPod is nog niet helemaal dood en begraven. Want de iPod Touch blijft nog steeds bestaan. Die atypische iPod lijkt op een iPhone zonder telefoon-functionaliteit. Die kan ook met apps onderweg en kan naast games dus ook streamingdiensten zoals Spotify gebruiken. Intussen heeft Apple met Apple Music ook een eigen streaming muziekdienst.

Zwitsers zakmes

De stand-alone mp3-spelers zoals de iPod zijn lang niet de enige apparaten die zijn verdwenen door de opkomst van het digitale Zwitsers zakmes dat de smartphone is. Kijk maar naar de compacte digitale camera. Uit cijfers van de Camera & Imaging Products Association (CIPA) bleek dat in 2016 smartphones instonden voor 98,4 procent van alle camera’s die door consumenten worden gekocht. Het belang van de digitale compact camera is intussen gekrompen tot een miezerige 0,8 procent van de totale markt. De verwachting is dat voor de compactcamera, net zoals bij de iPod nu, de begrafenis niet ver meer verwijderd is.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden