
Radiohead geeft optreden in Israël ondanks kritiek
De Britse rockband Radiohead geeft vanavond een optreden in Israël. De band oogst daarbij kritiek van onder meer filmregisseur Ken Loach, die pleit voor een boycot tegen dat land uit protest tegen de bezetting van Palestijnse gebieden. Toch ziet Zanger Thom Yorke geen reden om het optreden te annuleren. ‘We steunen Netanyahu niet meer dan Trump, maar spelen toch in Amerika.’
Radiohead staat vanavond op het podium in de Israëlische stad Tel Aviv. Daar geven ze een optreden voor zo’n 50.000 fans. Maar niet iedereen vindt het kunnen dat uitgerekend Radiohead in Israël speelt, omdat de groep er anders niet voor terugdeinst zich uit te spreken over politieke kwesties. Nu roepen onder meer filmregisseur Ken Loach en Roger Waters van Pink Floyd Radiohead op om hun optreden te annuleren. De reden? Loach en Waters pleiten voor een boycot tegen Israël, uit protest tegen de bezetting van Palestijnse gebieden.
‘We steunen Netanyahu niet meer dan Trump’
Toch is Thom Yorke, de zanger van Radiohead, niet meteen van plan het optreden te schrappen. Op Twitter richt hij zich rechtstreeks aan Loach. ‘In een land spelen is niet hetzelfde als haar overheid steunen’, schrijft hij. ‘We spelen al 20 jaar in Israël, met verschillende overheden, de ene al liberaler dan de andere.’ Hij maakt ook de vergelijking met de Verenigde Staten onder president Donald Trump. ‘We steunen Netanyahu (Benjamin, premier van Israël, red.) niet meer dan Trump, maar toch spelen we in Amerika.’
Ondanks de kritiek werden voor het optreden van vanavond zo’n 50.000 van de 51.000 tickets verkocht, voor een prijs van omgerekend bijna 117 euro per kaartje. Fans van de band laten zich dus niet afschrikken door de internationale kritiek. Die komt vooral uit de hoek van de beweging ‘BDS’ – boycot, desinvesteringen en sancties. Israël beschouwt die als gevaarlijk en beschuldigt de beweging van antisemitisme.
‘Hail to the Thief’
Het optreden van vanavond is het vierde van Radiohead in Israël. Ze stonden er voor het eerst op het podium in 1993. Eerder dit jaar speelden ook artiesten als Justin Bieber, Britney Spears en het Belgische Dimitri Vegas & Like Mike in Tel Aviv. Vorige week was het nog de beurt aan Guns ‘N Roses.
Radiohead oogst vooral kritiek omdat de groep zich eerder nog uitsprak over politieke kwesties, bijvoorbeeld over het klimaat. Hun album uit 2003, ‘Hail to the Thief’, werd ook gezien als een kritiek op het presidentschap van George W. Bush in de Verenigde Staten. Volgens Loach komt het er voor Radiohead op aan te kiezen of zij ‘aan de kant van de onderdrukten, of aan die van de onderdrukker staan’. Dat schrijft hij in een opiniestuk op The Independent. ‘Die keuze is simpel’, besluit Loach.