Foto: KFD

Producent Felix Van Groeningen zet activiteiten stop

Productiehuis Menuet doet na meer dan 25 jaar de boeken dicht. Dat meldt Cinevox. ‘Een positieve, eigen keuze’, zegt Dirk Impens.

In 1989 produceerde Dirk Impens met zijn productiehuis Menuet zijn eerste film: Blueberry hill, van Robbe De Hert. Meteen een schot in de roos, en het zou lang niet het enige blijken. Meteen nadien was Daens immer aan de beurt, die Impens een eerste Oscarnominatie opleverde. Later volgden onder meer nog Manneken pis en Alles moet weg.

In 2004 sloeg Impens de handen in elkaar met Felix Van Groeningen. Samen brachten ze maar liefst vijf succesvolle films uit, waaronder The broken circle breakdown, goed voor Impens’ tweede Oscarnominatie. Er waren geruchten over nieuwe samenwerkingen tussen Impens en Van Groeningen, maar wegens de verhuizing van die laatste naar de VS, stonden die even op pauze.

Wat met ‘Het smelt’?

Begin dit jaar raakte bekend dat Menuet ook de filmrechten van ‘Het smelt’ had gekocht, de bejubelde roman van Lize Spit. In een interview met De Standaardzei Impens toen nog dat hij hoopte de film tegen 2019 in de zalen te krijgen.

Maar enkele maanden later lijkt Impens het stuur volledig te hebben omgegooid. Na meer dan 25 jaar doet hij de deuren van Menuet dicht. Dat bericht Cinevox, aan wie Impens het nieuws ook bevestigt. ‘Dit is geheel en al mijn eigenste beslissing, mijn eigenste keuze, net zoals ik de voorbije 30 jaar ook grotendeels zelf keuzes gemaakt heb’, verduidelijkt hij aan de filmwebsite.

Maar verder geeft Impens geen inzicht in zijn beslissing. De films die nu nog lopen, zal Menuet nog afwerken. ‘Ja, absoluut, dat zijn de films met ons aller weergaloze Astrid Bryan en de film van Lukas Dhont.’ De realisatie van Het smelt zegt Impens ‘over te laten’, zonder te willen zeggen aan wie.

In het nieuws
Niet te missen