Foto: vier

Gilles De Coster en Jan Leyers dit najaar te zien op Canvas

Canvas bouwt het komende najaar verder aan zijn identiteit. De blikvanger van het najaar wordt ‘Allah in Europa’, het nieuwe programma van Jan Leyers over de evolutie van de islam in Europa. Ook Vier-gezicht Gilles De Coster krijgt een eigen programma.

Canvas wil een onderscheidend aanbod brengen, voor mensen op zoek naar duiding, diepgang en nieuwe perspectieven. ‘Die missie verandert niet. Hoe we dat aanpakken, blijkt elke dag een uitdaging’, zegt netmanager Reinhilde Weyns dinsdag tijdens de voorstelling van het najaar van de VRT-zender.

Terzake en De Afspraak blijven de vaste afspraken in de vooravond. Ook De Ideale Wereld keert terug, maar Weyns weet nog niet hoeveel afleveringen per week geprogrammeerd worden. De zender lanceert komend najaar ook een reeks nieuwe programma’s, waaronder Hopen op de Goden (een documentairereeks over het werk en inspiratie van twaalf kunstenaars) en Gek en Geniaal (psychose-gevoelige mensen maken samen met gerenommeerde artiesten eigen kunst).

Terugkeer Gilles De Coster

Gilles De Coster, die in 2012 de overstap maakte van Radio 1 naar Vier, keert tijdelijk terug naar de VRT-stal om het programma met de werktitel Strafpleiters te presenteren, een productie van Woestijnvis. Dat programma wordt een zesdelige humaninterestreeks waarin De Coster met gerenommeerde advocaten praat, en peilt naar de impact van hun werk op hun persoonlijke leven en geweten.

Nog een nieuw programma is Thomas speelt het hard, waarin we te zien krijgen of en hoe presentator Thomas Vanderveken erin geslaagd is om het aartsmoeilijke pianoconcerto van Edvard Grieg onder de knie te krijgen en het voor een publiek te brengen samen met Brussels Philharmonic.

Jan Leyers op pad

De blikvanger van het najaar moet Allah in Europa worden. Tien jaar na De Weg naar Mekka trekt Jan Leyers door Europa. Zijn uitgangspunt: hoe is het gesteld met de islam in Europa? ‘Het zal geen simpele reeks worden en misschien discussie veroorzaken. We verwachten er veel van’, aldus Weyns.

In de zomer wil Canvas letterlijk tussen zijn kijkers staan. Tijdens het nieuwe evenement Cinema Canvas vertoont de zender gedurende acht weken zeven films die voorgesteld worden door bekende filmliefhebbers of filmexperts.

Bron: BELGA
In het nieuws