Foto: REUTERS

Politie verspreidt nieuwe foto’s van Salman Abedi

De Britse politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag nieuwe foto’s verspreid van de verdachte van de aanslag na een concert van Ariana Grande in Manchester. De politie zegt dat het onderzoek 'significant opschiet' en doet een nieuwe oproep tot getuigen.

Beelden van bewakingscamera’s tonen hoe de veronderstelde dader, Salman Abedi, met een grote blauwe koffer op wielen door de straten van Manchester trekt. De politie zoekt naar het mysterieuze ding dat weliswaar niet bij de aanslag is gebruikt.

Politie verspreidt nieuwe foto’s van Salman Abedi
Foto: REUTERS

Volgens de speurders heeft de veronderstelde dader, Salman Abedi, het Verenigd Koninkrijk op 15 april verlaten om drie dagen later terug te keren.

Een bron dichtbij de familie van Abedi in Libië vertelde het Franse persbureau AFP dat de man enkele dagen voor de aanslag in het Noord-Afrikaanse land heeft vertoefd. De Duitse politie signaleerde dan weer dat Abedi dan in Düsseldorf is geweest.

Volgens Russ Jackson, een politieverantwoordelijke in Manchester, heeft Abedi na zijn terugkeer 'componenten voor de bom' gekocht. De politie wil nu via een oproep tot getuigen uitklaren of hij voor zijn vertrek naar het buitenland al enige elementen voor de bom had.

Het onderzoek spitst zich daarbij toe op de wijk Rusholme in het zuidoosten van Manchester, en waar op vrijdag 26 mei een man is gearresteerd. 'Het is vitaal dat wij begrijpen waarom Abedi daar is geweest en met wie hij in de laatste dagen voor de aanslag heeft gepraat', aldus Russ Jackson.

De politie houdt in het kader van het onderzoek nog tien mensen vast. Zes anderen kwamen zonder verdere vervolging vrij. In Libië zitten de vader en een broer van Abedi vast. De autoriteiten zeggen daar dat de twee broers lid zijn van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) die de aanslag in Manchester heeft opgeëist.

Bij de aanslagen vielen 22 doden en tientallen gewonden.

Politie verspreidt nieuwe foto’s van Salman Abedi
Foto: AFP
Bron: BELGA