
Waarom Moody’s de Chinese kredietwaardigheid verlaagt (en dat geen drama is)
Ratingbureau Moody’s stelt de kredietwaardigheid van China naar beneden bij, van van Aa3 naar A1. Dat gebeurt hoegenaamd niet elke dag.
De laatste keer dat Moody’s zijn rating voor China naar beneden bijstelde, dateert alweer van 1989. Maar waarom wordt uitgerekend nu de rating bijgesteld? En moeten beleggers zich nu zorgen maken? We legden de problemen even voor aan Koen De Leus, hoofdeconoom bij BNP Paribas Fortis.
Waarom stelt Moody’s de rating bij?
‘Moody’s verwacht dat de overheidsschuld van China zal toenemen van 40% van het bbp in 2018 naar 45% van het bbp in 2020. Ook wij verwachten een stijgende overheidsschuld als gevolg van een oplopend begrotingsdeficit en groter wordend primair deficit. 45% kan niet veel lijken, maar voor een ‘groeiland’ is dit wel een redelijk hoog cijfer.
Je mag ook niet uit het oog verliezen dat de algemene schuldgraad van overheid, bedrijven en gezinnen in China veel sterker is opgelopen tijdens de voorbije 10 jaar, van 160% van het bbp naar 246.8% van het bbp in 2015. Dat is iets om in de gaten te houden, maar er zijn verzachtende omstandigheden. Vooreerst wordt het overgrote deel van die schuld aangehouden door de Chinezen zelf, dus het risico dat de buitenlandse schuldeisers plots stoppen met het financieren van de schuld is beperkt. Ten tweede zie je dat het overgrote deel van deze schuld bij de bedrijven zit. Vele daarvan zitten nog in overheidshanden, net als de schuldeisers. De overheid kan dus een zachte landing orchestreren.’
Hoe reageren de internationale beurzen?
‘Initieel was er een kleine schok op de Chinese beurs, maar daar is ondertussen geen spoor meer van te zien.
Deze downgrade moet ook gerelativeerd worden. Fitch verhoogde zijn Chinese rating van A+ naar AA-. Het omgekeerde van wat Moody’s vandaag doet, dus. Moody's zit nu op hetzelfde niveau als S&P.
Heeft deze ratingverlaging gevolgen voor de Belgische belegger?
‘Neen, want we verwachten ook geen impact op de Chinese groei.’
Is deze ratingverlaging de voorbode voor een crisis in de Chinese economie?
‘Neen, zeker niet. De economie zal een beetje vertragen in de tweede helft van het jaar als gevolg van het terugdringen van het schaduwbankieren. Maar verder verwachten we een aanhoudende economische groei, zeker in het vooruitzicht van het nieuwe vijfjaarse Partijcongres. Positief is ook dat sinds enkele jaren het aandeel van consumptie in de groei het aandeel van investeringen heeft overtroffen. De switch van investeringsgedreven naar consumptiegedreven economie is men dus langzaam aan het maken. Positief ook voor de groei op korte termijn is dat de dreiging van een conflict met China met betrekking tot de handelsakkoorden er nog niet is geweest. Ook zijn er meer private investeringen als gevolg van de ingevoerde kapitaalcontrole bij de start van het jaar.