Foto: ExAude

Dit zijn de mooiste dorpjes van Italië

2017 is ‘het jaar van de dorpjes’ in Italië. Het ministerie van Cultuur hoopt zo de minder bekende pareltjes van het schiereiland onder de aandacht te brengen. Het kan misschien ook de massa’s weglokken van de platgetreden paden.

Terwijl ze in Venetië maatregelen moeten nemen om de toeristenstormloop te temperen, schuilt er elders in Italië nog veel schoonheid. Althans, dat vind de organisatie van de ‘Borghi pui belli d’Italia’, Italiës mooiste dorpjes. Ze maakten een shortlist met twintig dorpen, een per regio van de Laars.

Arqua Petrarca, Veneto

Dit middeleeuwse dorp werd beroemd toen de befaamde dichter Francesco Petrarca besloot er de laatste jaren van zijn leven door te brengen. Voordien heette het gewoon Arqua.

 

Nice place, nice food, nice people ???? #springday #arquapetrarca #ig_italy #ig_veneto

Een bericht gedeeld door caterina (@catpiggiee) op

Canale di Tenno, Trentino Alto Adige

Nadat het verlaten was tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd het dorp in de jaren zestig nieuw leven ingeblazen als commune voor artiesten.

 

#canaleditenno #medieval #village #beautiful #italy????

Een bericht gedeeld door tm (@_travelman_) op

Castel Gandolfo, Lazio

Hier staat het zomerhuis van de paus.

 

#castelgandolfo #lake #belvedere #lago #clouds #sky #hills #castelli #lampione #Rome #Lazio #Italy #instaitaly

Een bericht gedeeld door Francesco (@fraditom) op

Castelmezzano, Basilicata

Om dit dorpje met 815 inwoners te bereiken moet je door een tunnel die is uitgehouwen in de rotsen. De huizen zijn ook in de rotswand gezet.

Castiglione di Sicilia, Sicily

Zeker de klim naar de noordkant van de vulkaan Etna waard.

Conca dei Marini, Campania

Dit vissersdorpje aan de Amalfikust is beroemd voor zijn spectaculaire zonsondergangen en de Grotta dello Smeraldo, een smaragdgroene zeegrot.

Fiumefreddo, Calabria

Proef zeker de lokale delicatessen, maar bezoek ook de paleizen, kerken en torens.

Gressan, Valle d'Aosta

Hier worden nog twee ongebruikelijke Italiaanse sporten gespeeld: palet, vergelijkbaar met jeu de boules, en Rebatta, een sport waarbij je een bal zo ver mogelijk moet wegkeilen met een bat.

 

Een bericht gedeeld door Jerome Wang (@moonjeep) op

La Maddalena, Sardinia

Na een bewogen geschiedenis, is La Maddalena nu een van de meest rustgevende plaatsen om de zomer door te brengen. Vooral de combinatie van zandstranden en oude forten maakt het een unieke vakantiebestemming.

Montecassiano, Le Marche

Dit historisch stadje wordt omringd door muren die nog uit de middeleeuwen dateren, en trekt meermaals per jaar bezoekers naar de middeleeuwse festivals die er georganiseerd worden. 

Montegridolfo, Emilia-Romagna

Een van de best bewaarde dorpen van Italië, waar roodgetinte huizen in contrast staan met groene weilanden. 

 

Sunny day at #Montegridolfo ?? Thanks for ph. @alecat69

Een bericht gedeeld door montegridolfo_food_wine (@montegridolfo_food_wine) op

Orta San Giulio, Piedmont

Dit dorpje bevindt zich op een eiland dat nog niet is platgetreden door toeristen. Vlakbij kan bovendien de Sacro Monte, negen religieuze gebouwen die terecht een plaatsje kregen op de Unesco Werelderfgoedlijst, bewonderd worden. 

Otranto, Puglia

Het meest oostelijke punt van Italië is vooral geliefd voor zijn rustgevende stranden. De vuurtoren, het kasteel en de kathedraal zijn de hoogtepunten van een bezoek aan Otranto. 

Panicale, Umbria

Dit Umbriaans gehucht kijkt uit op het Trasimeense Meer, het vierde grootste meer van Italië. 

Rocca San Giovanni, Abruzzo

Vooral het zicht op de Adriatische Zee is de moeite waard.

Suvereto, Toscane

Wandel in de sfeervolle straten van dit geschiedrijke dorp, of ga buiten de middeleeuwse muren van de dorpskern en plan een bezoek aan de olijf- en wijngaarden. 

 

Een bericht gedeeld door davitoz (@davitoz) op

Tellaro, Liguria

Dit vissersdorpje bevindt zich op een klif, en is vooral beroemd voor zijn octopus-legende − een gigantische octopus zou het dorp van een piratenaanval gered hebben door op de kerktoren te klimmen en de bel  te laten luiden. 

 

????? #Tellaro

Een bericht gedeeld door Olimpia Manzoni (@manzoncina) op

Vastogirardi, Molise

Een afgelegen en vredig dorp waar slechts 690 herders en boeren wonen. De perfecte plek voor eenieder die zich even wil terugtrekken op het platteland. 

 

#ilmolisesiste ????

Een bericht gedeeld door Gianmarco ???? (@gianmarcone) op

Venzone, Friuli Venezia Giulia

Dit dorp dat sinds 1965 als nationaal monument wordt beschouwd, werd verkozen tot het mooiste van 2017. Het is beroemd voor de lokale lavendel en het jaarlijkse pompoenfestival, maar vooral voor zijn bewonderenswaardige heropbouw na een hevige aardbeving. 

Zavattarello, Lombardije

Op slechts 70 kilometer van het drukke Milaan, wordt dit rustig en kleinschalig dorp omringd door bergen en bossen. Met zijn fort huisvest het een ontzagwekkend complex, dat meermaals weerstand wist te bieden aan belegeringen.

 

#zavattarello #zava #castello #supersun #bluesky #nofilter #happyeaster

Een bericht gedeeld door FT (@franci_truf) op

In het nieuws