Foto: EPA

België zakt in ranking holebirechten

België zakt van 2 naar 4 op de Rainbow Index van de Europese holebi- en transgenderorganisatie ILGA Europe. Maar Çavaria, de koepel van Vlaamse en Brusselse holebi- en transgenderverenigingen, maakt zich sterk dat België volgend jaar opnieuw kan stijgen op de Rainbow Index.

Malta blijft staan op nummer één, en het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen staken ons land voorbij. Dat komt onder meer omdat ons land momenteel geen interfederaal actieplan tegen holebifobie en transfobie heeft.

‘We moeten dan wel duidelijke keuzes durven maken vóór zelfbeschikking, vóór grondwettelijke verankering en vóór een nieuw actieplan tegen holebifobie en transfobie. Engagementen en woorden zijn mooi, maar de Rainbow Index wordt gemaakt op basis van resultaten’, zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs.

Het wetsontwerp dat de transwet uit 2007 moet vervangen is in ons land nog niet door het parlement goedgekeurd. Çavaria betreurt dat het principe van zelfbeschikking niet in de tekst is opgenomen, zoals in Zweden. Daarnaast is het wachten op een nieuw interfederaal actieplan.

België heeft in tegenstelling tot ander landen ook het antidiscriminatieprincipe niet in de grondwet ingeschreven. En Malta versterkte zijn leiderspositie in de Rainbow Index nog door bekeringstherapieën voor holebi’s en transgenders bij wet te verbieden.

Woensdagmorgen ondertekenden federaal en Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Zuhal Demir (N-VA) en Bianca Debaets (CD&V) met çavaria naar aanleiding van de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT) een verklaring om hun engagement voor de rechten en het welzijn van holebi’s en transgenders te tonen. Nog op deze internationale dag organiseert çavaria in BOZAR een toekomstcongres met 250 stakeholders uit de eigen achterban, de politiek en het middenveld. ‘Bedoeling is om na te denken over waar we binnen 10 jaar willen staan’, licht Berghs toe.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen