Foto: BELGAIMAGE

‘Belgisch-Nederlands’ bedrijf verkocht voor 3 miljard

Big data zijn de toekomst. Moody’s is daarom zelfs bereid om 23 keer de bedrijfswinst te betalen voor het van oorsprong Belgische Bureau Van Dijk.

Moody’s neemt het Belgisch-Nederlandse data-analyse bedrijf Bureau van Dijk over voor 3 miljard euro. Dit meldt het Financieele Dagblad en werd intussen officieel bevestigd door de twee bedrijven.

Bureau van Dijk, met hoofdzetel in Amsterdam, legt databases aan met bedrijfsinformatie en business intelligence voor individuele landen, regio’s en de hele wereld. De databank van het bureau bevat informatie over bijna 220 miljoen bedrijven, afkomstig uit 160 internationale bronnen. Ook biedt het kantoor gegevens aan voor de beoordeling van de financiële levensvatbaarheid van bedrijven.

Van oorsprong Belgisch

Oervader van het bedrijf is de Belgische zakenman Marcel van Dijk. Het bedrijf stond ooit genoteerd op de effectenbeurs van Brussel, waar het vanaf werd geplukt door uitzendorganisatie Creyf’s. In die jaren stond het vooral bekend als softwareleverancier. Na enige omzwervingen met respectievelijk Candover en Charterhouse als eigenaren kwam het drie jaar geleden terecht bij het Zweedse EQT, een private equityhuis dat banden heeft met de familie Wallenberg, dat het nu op zijn beurt doorverkoopt.

Opmerkelijk is de dure prijs die Moody’s voor de overname betaalt. De bedrijfswaarde staat in groot contrast met de omvang van Bureau van Dijk. De onderneming telt 850 mensen heeft een omzet van 258 miljoen euro. Daarop werd vorig jaar een winst voor afschrijvingen, belastingen en rente (ebitda) geboekt van amper 132 miljoen euro.

23 keer de winst

Moody’s betaalt voor deze overname bijna 23 keer deze winst. Big data, en dus blijkbaar ook bedrijfsdata, zijn namelijk steeds meer geld waard. Moody’s, vooral bekend als kredietbeoordelaar, wil met de overname van Bureau van Dijk zijn positie versterken op het gebied van kredietrisico- en data-analyse.

De deal, die deels wordt gefinancierd met cash en deels via de uitgifte van schuldpapier, zal aan het eind van het derde kwartaal worden afgerond.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden