Foto: heikki verdurme

Walen lopen niet warm voor vleesloze dagen

De actie Dagen Zonder Vlees is zo goed als afgelopen en overtuigde dit jaar opnieuw meer dan 100.000 deelnemers om zo weinig mogelijk vlees te eten. Voor het eerst werd de oproep ook in Wallonië en Brussel verspreid, maar ‘Jours Sans Viandes’ kon op veel minder interesse rekenen.

Dagen Zonder Vlees is een Vlaams initiatief dat in 2011 werd gelanceerd, maar dit jaar voor het eerst ook werd uitgespeeld in het Franstalige gedeelte van ons land. De eerste editie van ‘Jours Sans Viandes’ (JSV) kon daar echter op weinig interesse rekenen en slechts 3.000 deelnemers van over de taalgrens hebben zich geregistreerd.

En waar een aantal slagers en supermarkten in Vlaanderen een lichte daling van hun vleesverkoop opmerken (en een stijgende verkoop bij hun vleesvervangers), is daar in Wallonië geenszins sprake van. Het SNI, de Waalse tegenhanger van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen, polste bij 337 slagers in het zuiden van het land naar de impact: bijna driekwart van hen zegt dat hun verkoop stabiel is gebleven of zelfs licht gestegen sinds 1 maart, de start van JSV.

In Wallonië kwam er ook wat tegenkanting tegenover het initiatief, onder meer van de Waalse landbouwfederatie (FWA) die de actie bestempelen als ‘de zoveelste aanval op een sector in moeilijkheden’. Zij pakten dan ook uit met een tegenoffensief, getiteld 40 jours pour soutenir nos agriculteurs, en een website waar de argumenten van JSV werden tegengesproken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden