‘De geloofwaardigheid van Homans is aangetast’

Meerderheidspartij Open Vld heeft kritiek op de manier waarop Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans het dossier van de Fatih-moskee in Beringen heeft aangepakt. ‘Het is duidelijk dat haar communicatie mank loopt. Haar geloofwaardigheid is aangetast’.

Zowel Open Vld-parlementslid Jean-Jacques De Gucht als coalitiepartner CD&V hebben vragen bij het optreden van de N-VA-minister in dit dossier. Homans zelf zegt dat ze recht in haar schoenen staat.

De commissie Bestuurszaken van het Vlaams Parlement buigt zich maandagmiddag over de beslissing van minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans om de procedure op te starten voor het intrekken van de vergunning van de Fatih-moskee in Beringen.

Dialoog

Volgens de minister blijkt uit informatie van de Staatsveiligheid dat de werking van de moskee in strijd is met de erkenningsvoorwaarden voor moskeeën die zij als Vlaams minister moet bewaken. Maar de Staatsveiligheid plaatste zelf al vraagtekens bij die interpretatie. In een uitzonderlijke demarche liet de inlichtingendienst weten dat ‘elementen van haar rapport aanleiding geven tot conclusies die door de dienst zelf nooit werden getrokken’.

Niet alleen de oppositie, maar ook coalitiepartners Open Vld en CD&V eisen tekst en uitleg van minister Homans. ‘Wij vinden ook dat er geen polarisatie mag zijn binnen de Turkse gemeenschap. Maar die polarisatie moet je op een doordachte en niet op een polariserende manier aanpakken. De vraag is of de minister dit zorgvuldig en efficiënt heeft aangepakt. Waarom is er bijvoorbeeld geen dialoog geweest, of is het lokale bestuur niet geïnformeerd?’, aldus CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel.

Manke communicatie

Open Vld-parlementslid Jean-Jacques De Gucht gaat nog een stapje verder en verwijt de minister ‘manke communicatie’ en zegt dat ‘haar geloofwaardigheid is aangetast’.

Homans zelf wilde voor aanvang van de vergadering enkel kwijt dat ze recht in haar schoenen staat. ‘Ik kan me verantwoorden zal ermee doorgaan’, klonk het.

De vergadering start met een uiteenzetting van Jaak Raes, administrateur-generaal van Staatsveiligheid. Die toelichting gebeurt achter gesloten deuren. Nadien volgt een debat met de parlementsleden. Dat deel van de vergadering is wel openbaar.

SP.A-fractieleider Joris Vandenbroucke kan zich vinden in de kritiek van Open VLD. Hij wil dat minister-president Geert Bourgeois de bevoegdheid voor de erkenning van moskeeën overneemt van Homans. ‘Bourgeois deed in 2013 exact het tegengestelde van wat Homans nu doet: de lokale autoriteiten inlichten, de zaak grondig onderzoeken en de sereniteit bewaken door de publiciteit te mijden’, aldus Vandenbroucke.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden