Verschillende gewonden bij gewelddadig incident aan Turkse ambassade

Michel: 'Tolereer niet dat Turks conflict geïmporteerd wordt'

Bij schermutselingen tussen voor- en tegenstanders van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn donderdagnamiddag meerdere gewonden gevallen in Brussel, onder andere met messteken. Premier Michel veroordeelt het geweld.

Turken konden de voorbije dagen aan de Turkse ambassade hun stem uitbrengen voor het referendum dat Turks president Recep Tayyip Erdogan meer macht moet geven. Daar zijn donderdagnamiddag rond 16 uur rellen uitgebroken tussen voor- en tegenstanders.

Volgens de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur vielen er vier gewonden, twee onder hen kregen messteken. De slachtoffers zouden Koerden zijn. De Brusselse politie spreekt van 'zware incidenten om politieke redenen'. Er is een onderzoek gestart voor slagen en verwondingen, vrijdag wordt op de persconferentie uitgebreider gecommuniceerd.

Om 19 uur leek de rust weergekeerd, maar een uur later laaiden de gemoederen opnieuw even op. De politie hield groepen van telkens enkele tientallen Koerden en Turken uit elkaar. Even brak wat onrust uit aan de Koerdische kant van de politiebarricade. De politie kreeg dat snel opgelost, maar het was het startsein voor heen en weer geschreeuw tussen beide kampen.

Michel keurt geweld af

Premier Charles Michel (MR) veroordeelt het geweld van deze namiddag uitdrukkelijk. De regering hanteert 'een absolute nultolerantie voor Turkse problemen die in ons land worden geïmporteerd', laat de premier weten. Michel volgde samen met het crisiscentrum de situatie op de voet.

'Doelbewuste provocatie'
'De incidenten die zich donderdagnamiddag hebben voorgedaan aan de Turkse ambassade in Brussel zijn geen toevallige opstoot tussen voor- en tegenstanders van het Erdogan-regime of van het referendum, maar een doelbewuste provocatie', zegt Orhan Kilic, woordvoerder van NavBel, de raad van de Koerdische gemeenschappen in België. Volgens de woordvoerder ging het om een groep 'fascistische Turken' die al een paar dagen rondhing bij de ambassade.

Bij de incidenten vielen volgens verschillende media drie gewonden. De woordvoerder van NavBel meldt dat een 60-jarige dame het zwaarst gewond raakte, door verschillende messteken. Eén dader zou zich in de ambassade verscholen hebben maar toch opgepakt zijn door de politie, klinkt het. Volgens de NavBel-woordvoerder gaat het ook om een doelbewuste provocatie.

'Al een paar dagen hing in de lucht dat er iets ging gebeuren en hingen er verdachte mensen rond de ambassade', zegt Orhan Kilic. 'We hebben de politie en de ambassadeur gewaarschuwd. Deze provocatie had vermeden kunnen worden als de Brusselse politie, de ambassadeur en de verantwoordelijken van de politieke partijen alerter en proactiever hadden opgetreden.'
Volgens de woordvoerder werken het geweld en de intimidaties enkel in het voordeel van de machthebbers die uit zijn op polarisatie en hun eigen macht willen verzekeren. 'Hun campagnestrategie is de nee-stemmers weghouden van de stemhokjes, dat moeten we vermijden.'

'We roepen de Belgische autoriteiten op om deze zaak zeer serieus te nemen en de daders voor het gerecht te brengen', klinkt het nog.
 

Bron: eigen berichtgeving, Belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen