Foto: BELGA

Toegangsexamen arts is nu ook in Wallonië een feit

Aan de Franstalige universiteiten komt er vanaf volgend academiejaar ook een ingangsexamen voor artsen en tandartsen. Het parlement van de Franse Gemeenschap heeft het decreet daarover woensdag goedgekeurd. De proef zal voor het eerst georganiseerd worden op 8 september.

Het examen komt er na een eis van de federale regering. Die dreigde ermee geen nieuwe Riziv-nummers, die nodig zijn om een eigen praktijk te starten, toe te kennen als er geen maatregelen kwamen om de artsenquota te respecteren. De Franse Gemeenschap heeft zich twintig jaar lang verzet tegen de invoering van een ingangsexamen.

‘Het is zeker niet ideaal’, zei minister Jean-Claude Marcourt (PS), die het decreet uitwerkte, hoewel hij zich jarenlang tegen een ingangsexamen heeft verzet. ‘Het is zeer wreed om de hoop van je leven op één dag te moeten inzetten.’

De PS-CDH-meerderheid keurde de tekst goed, de MR, nochtans voor het ingangsexamen, onthield zich omdat er geen voorbereidend jaar wordt voorzien voor kandidaat-studenten die door hun middelbare school minder goed zijn voorbereid. Ecolo, Défi en PTB stemden tegen.

Een twintigtal leden van de Franstalige studentenfederatie woonden de stemming bij. Ze droegen een masker uit protest tegen de maatregel.

Bron: BELGA
In het nieuws