Foto: Pol De Wilde - Corelio

Willy Courteaux overleden: ‘Woordkunstenaar tot het woordeloze einde’

In Brussel is zaterdag Willy Courteaux overleden. Courteaux was meer dan twintig jaar lang journalist bij het weekblad Humo en vertaalde het volledige werk van zowel de Engelse schrijver William Shakespeare als de Griekse dichter Euripides.

Courteaux werd 93 jaar. ‘Woordkunstenaar tot het woordeloze einde’ zo staat in het overlijdensbericht dat woensdag werd gepubliceerd in enkele kranten.

Courteaux werd geboren op 19 januari 1924. Hij dankt zijn bekendheid vooral aan het weekblad Humo, waar hij kort na de oorlog voor ging werken (het blad heette toen nog Humoradio). Hij schreef er 23 jaar lang de rubriek ‘Dwarskijker’, waarin hij tv-programma’s op doorgaans erg kritisch wijze recenseerde. Daarnaast leidde hij er als rde man in het vensterr ook de lezersrubriek ‘Open Venster’. Daar voorzag hij de lezersbrieven vaak van erg scherpe replieken.

Shakespearekenner

Maar Courteauxs echte passie lag ergens anders: na zijn werkuren werkte hij veertien jaar lang iedere avond en ieder weekend aan de vertaling van het volledige dramatische werk van Shakespeare. Hij voltooide dat werk in 1971.

Mede daardoor geldt Courteaux als de grote Shakespearekenner van Vlaanderen. Zijn vertalingen dienen trouwens nog steeds als ijkpunt.

De Rode Vaan

Na zijn pensionering (in 1989) werd hij inlezer bij de braille- en luisterbibliotheek. Ook begon hij, samen met de classicus Bart Claes, aan de vertaling van de werken van de Griekse tragedieschrijver Euripides. Dat werk voltooide hij in 2005.

Courteaux werd in die periode ook politiek actief. Voorheen achtte hij dat onverenigbaar met zijn werk als journalist. Maar Courteaux gaf wel toe dat hij ooit onder een schuilnaam voor het communistische blad ‘De Rode Vaan’ heeft geschreven, evenwel zonder een partijkaart te bezitten.

Maar bij de Europese verkiezingen van 1989 stond Courteaux dan toch op de links-progressieve Regenbooglijst, die maar een kort leven beschoren was. En bij de gewestverkiezingen van 2004 kwam hij nog op voor de VDB (Vlaamse Democraten Brussel), een linkse scheurlijst van de N-VA.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden