Foto: blg

Geen enkele studie van Van Gool werd teruggetrokken

Een onderzoekscommissie oordeelde eind 2014 dat er in de ­studies van Stefaan Van Gool geen overtuigend bewijs is van fraude, verzinnen of vervalsing van data, maar, zo luidt het in het eindrapport, ‘er is wel een sterk vermoeden van fraude als in publicaties gesteld wordt dat er een goedkeuring is gegeven door de ethische commissie en deze achteraf niet aangetoond kan worden’.

Daarenboven heeft Van Gool, aldus het eindrapport, zijn onderzoek niet zorgvuldig uitgevoerd. Dat heeft volgens de commissie een ‘negatieve impact op de wetenschappelijke waarde van de studies’. Van sommige deelnemers was niet bewezen dat ze de aandoening hadden waarop de studie doelde. Verder is bij veel patiënten onduidelijk of ze volgens het protocol onderzocht werden.

Toch is tot vandaag geen enkele van de zeven papers over de studies met tumorvaccins teruggetrokken. Een van de papers is zelfs nog na Van Gools vertrek uit het UZ Leuven verschenen. In een reactie aan De Standaard zondag zei Van Gool dat hij geen reden ziet om een paper terug te trekken. De data zouden overeind blijven. Wim Robberecht, vicerector biomedische wetenschappen van de KU Leuven, zit op dezelfde lijn. ‘In geen paper wordt op basis van de studies beweerd dat tumorvaccins zouden werken. We hebben alles nagekeken en hebben de uitgevers van de vaktijdschriften wel gecontacteerd om ze op de hoogte te brengen van de problemen.’

Nochtans worden er geregeld studies op verzoek van auteurs teruggetrokken voor gelijkaardige of zelfs minder erge problemen. Zo werd enkele maanden geleden een paper over UV-bescherming van de huid teruggetrokken. De Italiaanse onderzoekers hadden voor de studie met testpersonen geen goedkeuring gevraagd van een ethisch comité, naar eigen zeggen omdat ze niet beseften dat dat nodig was.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden