Foto: Belgaimage

Leuvense topdokter knoeide met kankerstudies

De Standaard kon achterhalen dat kinderkankerspecialist Stefaan Van Gool uit het UZ Leuven vertrok nadat er ernstige ethische, juridische en wetenschappelijke problemen bleken te zijn bij de klinische studies die hij uitvoerde.

Lees onderaan enkele documenten uit het dossier van Van Gool.

De 11-jarige Maithili uit Brugge heeft een hersenstamtumor die niet geopereerd kan worden. Duizenden kilometer verder, in Maryland (VS), woont de 8-jarige Elijah. Hij lijdt aan dezelfde ongeneeslijke ziekte als Maithili. Kranten hier en in de VS berichtten recent over de kinderen. Ze hebben hetzelfde grote doel: 40.000 tot 70.000 euro inzamelen voor een behandeling met tumorvaccinaties bij de Belgische kinderneuro-oncoloog Stefaan Van Gool.

Die was professor aan de KU Leuven en werkte tot twee jaar geleden aan het UZ Leuven. In eigen land werd hij bekend door de tv-reeks Topdokters. Vandaag werkt hij in een Duitse privékliniek. Gisteren pleitte Van Gool naar aanleiding van de case van een 39-jarige patiënt uit Genk nog op VTM Nieuws voor een terugbetaling van de behandeling die hij daar toepast.

De Standaard kon achterhalen dat Van Gool uit Leuven vertrok nadat er ernstige ethische, juridische en wetenschappelijke problemen bleken te zijn bij de klinische studies die hij uitvoerde. Daarin gaf hij kinderen en volwassenen met een levensbedreigende hersentumor experimentele tumorvaccins. Maithili en Elijah hopen vandaag dat een gelijkaardige behandeling door Van Gool hun leven zal redden.

Een onderzoekscommissie met professoren uit Leuven en van andere universiteiten hekelde dat Van Gool zijn experimentele tumorvaccins aanprees bij patiënten terwijl nog helemaal niet vaststond dat ze zouden werken. Op die manier gaf Van Gool zijn patiënten, en bij kinderen hun ouders, valse hoop. Tot op vandaag is trouwens nog altijd niet bewezen dat de vaccins werken.

Informatieonderzoek

Er is ook twijfel of alle patiënten (bij kinderen hun ouders) instemden met de experimentele behandeling voor de levensbedreigende hersentumor en ze daarvoor alle nodige objectieve informatie hadden gekregen. Het parket van Leuven bevestigt dat er een informatieonderzoek loopt naar eventuele inbreuken die Stefaan Van Gool zou hebben begaan ‘tegen de medische regelgeving in een specifiek medische context’. 

De waslijst aan problemen in de studies van Van Gool, zegt een bron, doet eerder denken aan wanpraktijken van farmaceutische bedrijven in ontwikkelingslanden dan aan degelijk onderzoek in eigen land. Nadat alle problemen aan het licht waren gekomen, vertrok Van Gool in februari 2015 uit het UZ Leuven. Hij bleef nog wel verbonden aan de KU Leuven. 

Rector Rik Torfs reageert niet. Hij verwijst voor een reactie naar het UZ Leuven. Daar beroepen ze zich, net als Van Gool zelf, op de vertrouwelijkheidsclausule die is opgenomen in het contract dat het vertrek van Van Gool heeft geregeld.

Nota Verzekeringscomite by De Standaard on Scribd

Letterlijk onderzoekscommissie by De Standaard on Scribd

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden