Delhaize stopt samenwerking met slachthuis onmiddellijk

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights eist de sluiting van het grootste varkensslachthuis in België nadat de organisatie er een maand lang undercover filmde en ‘onvoorstelbaar dierenleed en frauduleuze praktijken’ vastlegde.

Het exportslachthuis in Tielt, het grootste slachthuis van België, ligt woensdag zwaar onder vuur nadat dierenrechtenorganisatie Animal Rights naar buiten kwam met undercover beelden. 

De beelden tonen volgens de dierenrechtenorganisatie hoe varkens bij aankomst in het slachthuis dikwijls worden geschopt en geslagen door de medewerkers en transporteurs. Kreupele varkens worden volgens Animal Rights hardhandig aan de oren getrokken of met kettingen rond de poten uit een vrachtwagen gesleept.

Ondanks de wettelijke verplichting dat dieren verdoofd moeten zijn tijdens het slachten, zijn op de beelden meermaals varkens te zien die bij bewustzijn opgetakeld, gekeeld en verbloed worden, vervolgt de dierenrechtenorganisatie. De gasbedwelming die in het slachthuis wordt toegepast, werkt niet altijd even goed. De wet verplicht om in dergelijke gevallen een bijkomende verdoving uit te voeren, maar de praktijk laat zien dat dit nauwelijks gebeurt.

Dode dieren, die tijdens het transport of in de stallen zijn overleden, zouden moeten worden vernietigd, maar worden ook gebruikt voor de slacht. Daarnaast worden oormerken van buitenlandse varkens uit de oren van levende varkens gesneden om de herkomst te verdoezelen.

‘Slachthuis kan eigenlijk niet langer openblijven’

Volgens Nadine Lucas, voorzitter van Animal Rights, bewijzen de beelden dat het niet om eenmalige inbreuken gaat. ‘Het aanhoudende dierenleed en fraude maken dat dit slachthuis eigenlijk niet langer open kan blijven’, verklaart ze in de krant Het Laatste Nieuws.

Thomas De Roover, de ceo van het Exportslachthuis Tielt, zei dat hij ‘geschrokken is door de beelden’. Hij belooft onmiddellijk maatregelen te nemen om zaken die niet door de beugel kunnen te vermijden. ‘De feiten die in de reportage aan bod komen, nemen we bijzonder ernstig. Het kan niet dat de inspanningen op het vlak van dierenwelzijn teniet gedaan worden door het onverantwoord gedrag van enkele werknemers’

Delhaize: 'Samenwerking onmiddellijk stopgezet'

In Vlaanderen is Delhaize een belangrijke afnemer van het varkensslachthuis. Het vlees van het Tieltse slachthuis wordt daar verkocht onder het label ‘Beter voor iedereen’. 

De warenhuisketen zet de samenwerking na het verspreiden van de beelden onmiddellijk stop. Dat meldt woordvoerder Roel Dekelver. 'Dierenwelzijn is voor ons een prioriteit bij het afsluiten van contracten. Als dat niet gerespecteerd wordt, dan is dat voor ons onaanvaardbaar.'

Weyts: 'Weerzinwekkend'

Het slachthuis zelf is intussen met een intern onderzoek gestart, en minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft de inspectiediensten al ter plaatse gestuurd. 'Onze inspectie is nu aanwezig in het slachthuis', laat Ben Weyts weten. 'Op de beelden stellen we tientallen overtredingen vast van de dierenwelzijnswetgeving', verduidelijkt de minister. 'De inspectie maakt een dossier op dat ik samen met de beelden overmaak aan het parket voor verdere vervolging'.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden

 

Niet te missen