Foto: VRT

Thomas Vanderveken speelt eerst concert voor publiek

Televisiepresentator Thomas Vanderveken is van plan om eind 2017 samen met het Brussels Philharmonic het pianoconcerto van Edvard Grieg te spelen, een werk dat bekendstaat als aartsmoeilijk. Vrijdag 17 maart speelt hij een ’tussenconcert’ in de Gentse Krook. ‘Wij zijn/haar oren liefheeft, blijft thuis!’

‘Het is ver boven mijn niveau.’ Thomas Vanderveken was heel erg duidelijk toen het nieuws werd aangekondigd dat hij voor televisiezender Canvas een jaar lang een verloren droom zou inhalen: een pianoconcerto spelen samen met een groot orkest.

Eind 2017 krijgt hij de kans om het pianoconcerto van Edvard Grieg te spelen, samen met Brussels Philharmonic. Om die uitvoering tot een goed einde te brengen, volgt Vanderveken opnieuw pianoles. De hele voorbereiding wordt vastgelegd in een reeks van zes afleveringen op Canvas onder de noemer ‘Thomas speelt het hard’.

Vrijdag 17 maart treedt Vanderveken al een eerste keer op. Hij speelt in de recent geopende Gentse Krook een testconcert samen met pianist Liebrecht Vanbeckevoort. Vanderveken zal er het eerste deel van het pianoconcerto spelen. ‘Het is een unieke kans om de bibliotheek te zien en ons twee aan het werk te horen’, zegt Vanderveken. Om 17 uur begint het concert.

De podcasts van De Standaard