Foto: REUTERS

Elle wint hoofdprijzen op Césars

De César voor Beste Film is vrijdag naar de Belgische coproductie ‘Elle’ van de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven gegaan, op de 42ste editie van de Césars in Parijs. De broers Dardenne vielen indirect in de prijzen.

In de thriller speelt Isabelle Huppert een vrouw die zelf op zoek gaat naar haar verkrachter. Eerder op de avond kreeg ze voor die rol de César voor Beste Actrice.

‘Elle’ werd elf keer genomineerd, maar haalde het niet in onder meer de categorieën Beste Regie, Beste Mannelijke Bijrol en Beste Vrouwelijke Bijrol.

De film werd mede geproduceerd door het Waalse Entre Chien et Loup en won in januari al twee Golden Globes, een voor Beste Buitenlandse Film en de andere ging naar Huppert voor Beste Actrice. Begin februari kreeg ‘Elle’ in Spanje de Goya voor Beste Europese Film. De Goyas zijn de belangrijkste Spaanse filmprijzen.

De Britse cineast Ken Loach heeft de César gewonnen voor beste buitenlandse film met ‘I, Daniel Blake’. De gebroeders Dardenne grepen naast de bekroning op de 42e editie van de Franse filmprijzen. Jean-Pierre en Luc Dardenne waren in competitie met hun jongste film ‘La fille inconnue’

Indirect vielen onze landgenoten wel in de prijzen. Hun productiemaatschappij, Les Films du Fleuve, coproduceerde twee andere genomineerden, waaronder het winnende sociale drama ‘I, Daniel Blake’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden