Foto: © VRT 2013

‘Bottinekes’ en zorgverleners ook in beroep veroordeeld voor dood Jonathan Jacob

Zowel de psychiatrie als het interventieteam van de Antwerpse lokale politie (BBT) betalen het gelag voor de dood van Johathan Jacob in 2010. Het Antwerpse hof van beroep bevestigt de veroordeling door de rechtbank van eerste aanleg. Ondertussen zijn de betrokken 'bottinekes' nog steeds aan de slag.

Zeven leden van het BBT, beter bekend als ‘de bottinekes’ zijn veroordeeld wegens onopzettelijke doding. De leider van de BBT, bekend onder de codenaam Scotia, krijgt negen maanden cel met uitstel. Zes andere 'bottinekes' krijgen zes maanden cel met uitstel. Een lid van de BBT en de commissaris van de lokale politie Mortsel werden vrijgesproken  'Er is geen twijfel dat de dood van Jonathan Jacob veroorzaakt werd door het geheel aan handelingen van het Bijzondere Bijstandsteam', aldus het hof. 

De oud-directeur en de hoofdpsychiater van de Broeders Alexianen in Boechout zijn net als in eerste aanleg veroordeeld voor schuldig verzuim. 'Het gedrag van de directeur en psychiater strookt niet met dat van een normaal en zorgvuldig handelende arts en directeur', oordeelde het hof van beroep. Ze krijgen een straf van zes maanden cel met uitstel.

Net als zijn collega’s in eerste aanleg tot twee keer toe deden in 2015 en 2016 , oordeelden ook de rechters van het hof van beroep dat zowel de psychiatrie als de Antwerpse ‘bottinekes’ schuld hebben aan de dood van Jonathan Jacob. De 'bottinekes' hebben zwaardere straffen gekregen voor het hof van beroep (zes maanden in plaats van vier maanden). De psychiater en de directeur kregen dezelfde straf.

 

Antwerpse politie wil niet reageren

Tot op vandaag zijn de politiemensen die de interventie in de cel van Jacob uitvoerden nog altijd aan de slag bij de politie van Antwerpen. Daar wordt voorlopig niet gereageerd op hun definitieve veroordeling. Zo lang de gerechtelijke procedure liep, werden ze niet geschorst. Voorlopig blijft onduidelijk of daar nu verandering in komt.

'Het is nu nog te vroeg, we zullen eerst het arrest bekijken en er zo snel mogelijk op terugkomen', zegt Antwerps politiewoordvoerder Sven Lommaert. 'Mogelijk gebeurt dat nog in de loop van de dag.'

Vanaf volgend jaar verdwijnt het Bijzonder Bijstandsteam (BBT) van de lokale politie in Antwerpen wel. Het team gaat op in de federale politie, dat meer ervaring heeft met gespecialiseerde interventies. De huidige teamleden van het BBT verhuizen mee en zullen extra opleiding krijgen.

Interventie

Jonathan Jacob (26) stierf op 6 januari 2010 in een politiecel van Mortsel na een interventie van het Bijzonder Bijstandsteam van de Antwerpse lokale politie (BBT, de ‘bottinekes’). Zijn dood was het gevolg van een aantal factoren.

Jacob was psychotisch geworden onder invloed van amfetamines. De politie van Mortsel pakte hem op en probeerde hem te laten opnemen bij de broeders Alexianen in Boechout. Maar daar werd Jacob tot twee keer toe geweigerd omdat hij te agressief zou zijn geweest. Nadat Jacob een dag lang in een politiecel in Mortsel had gezeten, probeerden de BBT’ers hem uit de cel te halen om hem een kalmeerspuit te laten toedienen. Maar door het gebruikte geweld, stierf Jonathan Jacob.

De camerabeelden van het overmeesteren van Jonathan lekten uit en schokten de publieke opinie.

De zeven BBT’ers werden in juni 2015 bij verstek een eerste keer schuldig bevonden aan de onopzettelijke doding van Jonathan Jacob. Ook de oud-directeur en de hoofdpsychiater van de Broeders Alexianen in Boechout werden toen bij verstek veroordeeld. Een jaar later in verzet kregen ze dezelfde straf.

Het doek over het proces-Jacob is met de uitspraak van vanochtend -allicht definitief- gevallen. De veroordeelden kunnen wel nog in cassatie gaan.

‘Bottinekes’ en zorgverleners ook in beroep veroordeeld voor dood Jonathan Jacob
Foto: rr
In het nieuws
Niet te missen