Foto: EPA

Grieken halen miljarden weg bij hun bank

De Grieken halen massaal geld weg van hun bankrekening. Ze hebben geen vertrouwen in de onderhandelingen tussen de Griekse regering en zijn internationale geldschieters, Europa en het IMF.

Sinds begin dit jaar hebben de Grieken meer dan 2,7 miljard euro van hun bankrekeningen gehaald, zo melden Griekse media. Oorzaak is toenemende onzekerheid over wat er met de schuldenlast van hun land zal gebeuren - en de impact daarvan op het geld in privébezit.

Volgende maandag moet duidelijk moet worden of het Internationaal Muntfonds (IMF) en de landen van de eurozone het onderling en met de Griekse regering eens kunnen worden over nieuwe leningen of een herschikking van de schuldenlast.

Deze zomer moeten de Grieken voor miljarden aan steun terugbetalen. Daar zijn nieuwe leningen voor nodig. Maar de twee grote geldschieters, Europa en het IMF, raken het onderling niet eens over de voorwaarden, zoals over de nood aan bijkomende sociaal-economische hervormingen.

Grexit

De vrees over een mislukking van de gesprekken doet het Grexit-scenario - het vertrek van Griekenland uit de eurozone - weer de kop opsteken.

Al die factoren doen de spanning in Griekenland zelf hoog oplopen. De lokale media citeren bronnen binnen de Griekse banken die beweren dat de totale banktegoeden van de Grieken gedaald zijn van 131,8 miljard euro eind december naar 129,09 miljard euro half februari. Een daling met 2,7 miljard euro in anderhalve maand tijd.

Matras en kluis

De Grieken stoppen hun geld liever in kluizen of onder de matras dan het risico te lopen een deel ervan te zien verdwijnen bij nieuwe saneringsingrepen door de overheid.

In 2014 en nog eens in de zomer van 2015 was er sprake van een heuse bankrun in Griekenland. De Grieken haalden in 2014 in enkele maanden tijd 44 miljard euro weg van hun spaarrekeningen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden