Foto: belga

‘Loodwolk’ door dakwerken vergiftigt bloed kinderen

In het bloed van Hannah Kleykens uit Hoboken, een meisje van twee, zit er zeven keer te veel lood. Volgens de ouders ligt de oorzaak bij dakwerken aan de loodraffinaderij van Umicore, die een ‘loodwolk’ veroorzaakten. Vijftien kinderen zijn besmet, zo schrijft de Gazet van Antwerpen.

‘Wij zijn doodongerust’, zeggen de ouders van de kleine Hannah. In april vorig jaar werd in het bloed van het meisje 37 microgram lood per deciliter bloed gemeten. Ter vergelijking: de Wereld­­gezondheidsorganisatie legt een ‘veilige’ maximumwaarde van 5 microgram op. 

Het gezin woont in de wijk Moretusburg in Hoboken, pal tegen de fabrieksgebouwen van Umicore, het vroegere Union Minière. De wijk kent een decennialange geschiedenis van loodvervuiling, veroorzaakt door de fabriek. Daarom onderzoeken dokters al sinds 1993 elk halfjaar het bloed van de kinderen tussen één en twaalf in de wijk.

Uit de meest recente cijfers van de bloedafnames, in oktober 2016, blijkt dat vijftien kinderen een waarde hadden van meer dan 10 microgram per deciliter. Vier van hen zaten zelfs boven de 20. Op een na wonen zij allemaal in zone 1: het gebied het dichtst bij de loodraffinaderij van Umicore.

Hoofdpijn, traagheid

Toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) benadrukt dat de gevaren bij een chronische blootstelling aan te hoge lood-in-bloedwaarden niet te onderschatten zijn. ‘En chronisch, dat is vanaf twee weken’, legt hij uit. ‘Er is een maximumwaarde van 5 microgram per deciliter opgelegd, maar lood kan je best zo veel mogelijk uitsluiten.’ 

Bij waarden tussen de 5 en 25 microgram per deciliter vermindert de fijne motoriek en is er ook een negatieve impact op het IQ van het kind. Tussen de 25 en 60 microgram per deciliter treedt er verminderde concentratie op, naast hoofdpijn, traagheid en anemie of bloedarmoede. Boven de 60 kan er ook buikpijn optreden en boven de 80 is er gevaar voor schade aan de hersenen, de lever en de nieren. Mijn advies is om nog meer metingen te doen en die ook sneller op elkaar te laten volgen om de evolutie in de gaten te houden.’

Umicore geeft toe dat er 'een eenmalig incident' is geweest. Ter compensatie heeft het een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld om het huis van het gezin professioneel te reinigen. Ook bij andere gezinnen waar er verhoogde waarden gemeten zijn, betaalt Umicore voor zo’n reinigingsbeurt.


De podcasts van De Standaard