Foto: AFP

‘Dader aanslag kerstmarkt Berlijn zat aan de drugs’

Anis Amri, de man die met een vrachtwagen inreed op een kerstmarkt in Berlijn, zou regelmatig XTC en cocaïne genomen hebben. Dat zou blijken uit een rapport dat morgen in de Duitse Bondsdag wordt voorgesteld en waar Die Welt am Sontag nu al uit citeert. Amri zou ook regelmatig naar België zijn gereisd in de aanloop naar de aanslagen, aldus de krant.

Zowel in zijn thuisland Tunesië als in Duitsland zou Amri gekend zijn voor drugsdelicten. Hij dealde en zou zelf ook gebruikt hebben. Het is volgens de krant nog niet duidelijk of Amri tijdens de aanslag onder invloed van drugs was.

Die Welt am Sonntag baseert zich op een tussentijds rapport over de aanslag op de kerstmarkt. Daarin staat dat Amri al enkele dagen voor de aanslag zich in Berlijn ophield. In de maanden voor de aanslag reisde hij dan vaak van Noord-Rijnland-Westfalen naar België, klinkt het.

In het rapport, waarover het Duitse parlement zich maandag buigt, staat ook dat Amri zelf drugs nam en vooral geld verdiende als dealer. De Tunesiër zou zo regelmatig ecstasy en cocaïne hebben genomen. Ook in zijn thuisland was de 24-jarige bekend voor meerdere drugsgerelateerde delicten. De speurders onderzoeken of de man bij de aanslag op 19 december onder invloed van drugs was.

Ook verloopt de zoektocht naar contactpersonen van Amri moeilijk, aangezien de speurders slechts twee opgeslagen telefoonnummers hebben gevonden in zijn mobiele telefoon. Maar het was wel duidelijk, moet blijken uit het rapport, dat de dader een wijdvertakt netwerk had, dat tot in Noord-Italië reikte. De man zou ook vaak naar Brussel gereisd zijn vanuit zijn woonplaats in Noordrijn-Westfalen. Brussel, dat volgens de krant gekend is als hotspot voor islamisten.

In zijn rugzak heeft de Italiaanse politie volgens de krant ook nog een vervoerbewijs uit Frankrijk, een Nederlandse telefoonkaart, Duitse douchegel, scheerschuim en 1.000 euro gevonden, maar geen drugs. Momenteel wordt ook onderzocht waar het geld vandaan komt.

Op 23 december schoot Amri in Milaan op een agent die een identiteitscontrole wilde uitvoeren. In een schermutseling die daarop volgde, werd Amri door een andere agent doodgeschoten. Bij de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn kwamen 12 mensen om het leven.

‘Dader aanslag kerstmarkt Berlijn zat aan de drugs’
Camerabeeld van Anis Amri in Brussel Noord op 21 december, op zijn vlucht na de aanslag in Berlijn. Foto: EPA
In het nieuws