Ophef over BBC-satire met IS-vrouwen

Revolting, het nieuwe satirische programma op BBC 2, heeft dinsdag in zijn eerste aflevering meteen raak geschoten. Een sketch over The real housewives of Isis schoot bij velen in het verkeerde keelgat.

Het programma bestaat uit een reeks maatschappijkritische sketches, onder meer over jongeren die underground gaan om illegale groenten te scoren (‘Peas? Carrots?’, vraagt de dealer op de straathoek) en over de schabouwelijke staat van het openbaar vervoer en de gezondheidszorg.

Geestig, maar één sketch stak erbovenuit: The real housewives of Isis. Daarin zien we vier Britse meisjes die zich in Syrië bij IS hebben aangesloten. Hun voornaamste bekommernissen zijn: wat te dragen bij een onthoofding, hoe te vermijden dat ze identieke bomgordels kopen en wat hebben die veertig maagden wat zij niet hebben?

Het is gewaagd, erg grappig, maar volgens velen misplaatst. Op de Facebookpagina van BBC 2 woedt een verhit debat, met honderdduizenden commentaren. Alle internationale media, inclusief Al-Jazeera, besteden er aandacht aan. Het filmpje is al meer dan 17 miljoen keer bekeken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen