• Amri op de bewakingsbeelden in Brussel-Noord

Amri nu ook opgedoken op camerabeelden Brussel-Noord

Anis Amri, de dader van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn, is voor hij in Milaan werd neergeschoten nog heel wat Europese steden gepasseerd. Nadat eerder woensdag bekendraakte dat hij was vastgelegd door camera’s in Amsterdam, blijkt hij nu ook op het station van Brussel-Noord gesignaleerd te zijn. Dat meldt het federaal parket.

Amri is op woensdag 21 december om 11.30 uur in Nijmegen gezien en daarna om 13.30 uur in Amsterdam. Op stations in beide steden is hij gefilmd. Hij bracht vervolgens enkele uren in de Nederlandse hoofdstad door om daar om 16.00 uur op een trein richting Brussel te stappen. Dat blijkt uit een brief die de Nederlandse minister van Justitie Ard van der Steur woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Waar Amri in Amsterdam heenging zegt Van der Steur niet. Hij benadrukt dat het onderzoek nog in volle gang is.

Ook in Brussel werd Amri vastgelegd op camerabeelden van het station Brussel-Noord, zo meldt het federaal parket. Op de veiligheidscamera's is te zien hoe Amri op 21 december omstreeks 19.00 uur is toegekomen met de trein vanuit Amsterdam en in het station is gebleven tot ongeveer 21.00 uur.

In het belang van het Belgisch en Duits onderzoek kan er geen verdere informatie worden vrijgegeven over de whereabouts van Amri na 21.00 uur, aldus het parket, maar er wordt aangenomen dat hij vanuit onze hoofdstad doorreisde naar Frankrijk. Donderdag 22 december werd hij in de namiddag geregistreerd door camera's in het station van Lyon Part-Dieu. Het is niet duidelijk of hij met trein of bus naar Frankrijk reisde.

Vanuit Lyon reisde Amri naar Italië waar hij op 23 december werd doodgeschoten. Waar hij op dinsdag 20 december, de dag na de aanslag, is geweest, is nog niet duidelijk.

Simkaart

Vorige week woensdag meldden buitenlandse media als eerste dat Amri in Nederland was geweest. Het Nederlandse OM bevestigde daarna dat hij in Nijmegen was gefilmd. Of hij ook in Amsterdam was geweest, zoals Franse media meldden, bleef onduidelijk.

Justitieminister Ard Van der Steur kreeg kritiek van D66 omdat berichtgeving over buitenlandse terreurverdachten die zich in Nederland hebben opgehouden steevast als eerste via buitenlandse media verloopt. ‘Mensen zijn in deze tijden van terreur al ongerust, dan zou het helpen als we zulke berichten niet steeds paniekerig uit buitenlandse media moeten vernemen’, zei D66-Kamerlid Kees Verhoeven.

Van der Steur liet later weten dat hij een dag voor het nieuws was ingelicht dat Amri in Nijmegen was geweest. Het OM wist echter al een aantal dagen eerder dat Amri een Nederlandse simkaart in zijn bezit had gehad.

Nieuwe verdachte opgepakt

Er is een nieuwe Tunesische verdachte opgepakt voor de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn eind vorig jaar. Dat meldt de openbare aanklager. De politie onderzoekt zijn eventuele betrokkenheid.

De 26-jarige Tunesiër werd opgepakt in een asielcentrum in de Duitse hoofdstad. Hij kende Amri naar verluidt sinds 2015 en zou met hem ook contact hebben gehad de avond voor de aanslag. Of hij echt bij de aanslag betrokken is, is onzeker. Volgens het federaal parket was hij waarschijnlijk wel op de hoogte van zijn plannen.

Bron: Belga, Volkskrant
In het nieuws