Klopjacht op schutter Istanbul: 'Hij was getraind'

De Turkse politie heeft naar eigen zeggen de man die op nieuwjaarsnacht 39 mensen doodde, onder wie één Belg, bij een aanslag op een nachtclub in Istanbul bijna gevat. Ze heeft ook nieuwe beelden verspreid van de verdachte.

Vice-eerste minister Numan Kurtulmus verklaarde dat de autoriteiten vingerafdrukken en een beschrijving van de verdachte hebben. Volgens zal de terrorist snel worden geïdentificeerd.

Volgens sommige Turkse media weten de autoriteiten al wie de man is, maar hebben ze zijn identiteit nog niet bekendgemaakt. De politie heeft ook nieuwe beelden van de man vrijgegeven. 

Verschillende Turkse media deelden maandag ook een selfievideo van de vermoedelijke schutter. Daarop loopt hij zwijgend op het bekende Taksimplein in Istanbul, terwijl hij soms in de lens kijkt. Van wanneer de video dateert, is niet bekend. De politie gaf enkel een screenshot van de video vrij.

Mogelijk is de man uit Oezbekistan of Kirgizië, zo citeren Turkse media politiebronnen. Hij zou in november met zijn vrouw en kinderen vanuit Syrië naar Turkije zijn gereisd. Kirgizië onderzoekt de berichten. De leden van zijn familie zouden zijn opgepakt. Op de luchthaven van Istanbul zijn twee buitenlanders gearresteerd, meldt de Turkse zender NTV. In totaal zijn al zestien mensen opgepakt in het onderzoek. 

De speurders onderzoeken of de verdachte deel uitmaakte van een IS, de terreurgroep die de aanslag heeft opgeëist. ‘Een heroïsche soldaat van het kalifaat heeft toegeslagen’, luidde het in een mededeling. Een veiligheidsbron zegt dat de man goed getraind leek. Hij herlaadde zijn wapen verschillende keren toen hij het vuur opende in de nachtclub en schoot op gewonden.

'De dader had zeker ervaring in de strijd', zegt de bron. 'Hij zou jarenlang in Syrië hebben kunnen gevochten hebben.'