Amri vastgelegd op beelden station Nijmegen

Is Amri ook te zien op Belgische camerabeelden?

Anis Amri, de hoofdverdachte van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn, is vermoedelijk ook door België gereden op weg naar Milaan, waar hij werd doodgeschoten. Het federaal parket bevestigt dat het op vraag van het Duitse gerecht camerabeelden onderzoekt om na te gaan of Amri daar ergens op te zien is.

Anis Amri is op woensdag 21 december, twee dagen nadat hij de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn pleegde, hoogstwaarschijnlijk in de Nederlandse stad Nijmegen geweest. Hij werd daar vastgelegd op camera, zo liet het Landelijk Parket woensdagnamiddag al weten.

Op dat moment werden bij het station gratis simkaarten uitgedeeld naar aanleiding van een reclameactie van Vodafone. Het telefoonbedrijf had een marketingbureau in de arm genomen voor een kerstactie op de stations van Nijmegen, Breda en Zwolle, waarbij voorbijgangers een simkaart kregen. In de rugtas van Amri werd twee dagen later zo'n kaartje gevonden.

Het Openbaar Ministerie heeft meerdere meldingen gekregen dat Amri in Nederland gezien is, op verschillende plekken. Die worden nu nagetrokken, laat een woordvoerder weten. Het verhaal dat de man ook in Amsterdam is geweest, zoals de Franse nieuwszender LCI meldt, kan de woordvoerder 'op geen enkele manier bevestigen'.

De speurders vermoeden dat de Tunesiër in Nijmegen op een Flixbus is gestapt richting het Franse station Lyon-Part-Dieu. De andere inzittenden van de bus worden nu verhoord. De website van Flixbus leert dat bij er bij een vertrek in Nijmegen om 17.15 uur een tussenstop is in Düsseldorf en bij vertrek om 23.59 uur één in Parijs. De aankomst is respectievelijk om 11.20 en 14.30 uur de volgende dag.

Vermoedelijk is Amri met die bus ook door België gereisd. 'Het onderzoek is in handen van het Duitse gerecht', zegt parketwoordvoerder Eric Van Der Sypt.  Ons land onderzoekt intussen wel camerabeelden om uit te zoeken of Amri daar ergens op te zien is.

'Als dit klopt, zijn de grenzen zo lek als een mandje',  reageerde de extreemrechtse Nederlandse politicus Geert Wilders. Want het zou betekenen dat de meeste gezochte terrorist Duitsland ongemerkt heeft kunnen verlaten om dan door drie landen te reizen alvorens hij in het vierde land (Italië) werd neergeschoten.

Doodgeschoten

Op donderdag 22 december werd Amri volgens BFMTV opgemerkt op videocamera's van het station Lyon-Part-Dieu, zowel in het station als op het perron. Hij kocht er een treinticket naar Milaan, met aansluiting in het Franse Chambéry. Nog volgens nieuwszender LCI is hij bij niemand in Lyon gestopt. Hij lijkt volgens de huidige stand van het onderzoek geen medeplichtigen in Frankrijk hebben gehad.

Intussen heeft de Italiaanse politie ook nieuwe beelden van Amri vrijgegeven: het gaat om beelden van een bewakingscamera uit het station van Milaan, die genomen werden op 23 december, twee uur voordat agenten van de Italiaanse stad hem doodschoten bij een routinecontrole op station Sesto San Giovanni, in een voorstad van Milaan. Op de beelden is de Tunesïer volledig in het zwart gekleed te zien, met een rugzak bij zich.

Uitgebreid netwerk?

Volgens de Westdeutschen Rundfunk had Amri in het Duitse Ruhrgebied een uitgebreider netwerk dan tot nu toe aangenomen. Zo heeft hij tijdens zijn verblijf in Noord-Rijnland-Westfalen meerdere moskeeën bezocht. Hij had zeer goede contacten in Dortmund en had ook de sleutel van een moskee. Sinds eind 2015 pendelde hij geregeld tussen het Ruhrgebied en Berlijn.

Dinsdagochtend is in Berlijn een 40-jarige Tunesiër opgepakt bij een huiszoeking. Hij zou een handlanger geweest zijn van de terrorist.

Bron: Belga, La Repubblica, Corriere Della Sera, BFMTV
In het nieuws