Foto: AP

Recordboete voor chipmaker Qualcomm

De Amerikaanse chipgigant Qualcomm heeft in Zuid-Korea een forse boete gekregen voor misbruik van zijn machtspositie. Het bedrijf, dat vooral groot is geworden met de ontwikkeling van chips voor smartphones, moet een recordboete van 1 biljoen won (zo’n 789 miljoen euro) betalen.

Volgens de Zuid-Koraanse toezichthouder KFTC dwong het chipbedrijf telefoonfabrikanten geld te betalen voor het gebruik van technologieën die niet per se nodig waren in toestellen. Daarnaast zouden concurrenten op oneigenlijke manieren buitenspel zijn gezet door essentiële chiptechnieken niet in licentie af te geven.

Qualcomm moet nu alsnog in onderhandeling met rivalen als Intel, Samsung en MediaTek over het delen van zijn technologie. Dat kan gevolgen hebben voor de positie van het Amerikaanse bedrijf ten opzichte van grote techbedrijven als Apple, Samsung en Huawei.

Maar de Amerikanen leggen zich niet neer bij de beslissing van de KFTC en gaan die aanvechten bij de rechter. Ze verzetten zich ook tegen de omvang van de boete. Eerder kreeg Qualcomm in China al een mededingingsboete van 975 miljoen dollar en maakte de Europese Commissie bekend de praktijken van het bedrijf onder de loep te nemen.

Bron: BELGA
In het nieuws