Foto: REUTERS

‘Dit toont hoe catastrofaal Schengen is’

Nu blijkt dat Anis Amri, de verdachte van de aanslag in Berlijn, nadien vanuit Duitsland via Frankrijk naar Italië reisde, komt er weer kritiek op het vrij personenverkeer binnen Europa. ‘Weg met de Schengenzone’, klinkt het bij eurosceptici Marine Le Pen (Front National) en Nigel Farage (Ukip). Ook Vlaams Belang deelt die mening.

Anis Amri (24) werd vanochtend doodgeschoten in Milaan. De man, die ervan verdacht wordt de aanslag gepleegd te hebben op de kerstmarkt in Berlijn, zou naar daar gereisd zijn met de trein vanuit het Franse Chambéry, in de Savoie. Daar zou Amri de trein genomen hebben naar Turijn, vanwaaruit hij naar Milaan reisde.

‘Zijn vlucht door twee of drie landen is symptomatisch voor de totale veiligheidscatastrofe die het Schengenakkoord met zich meebrengt’, verklaarde Marine Le Pen, voorzitter van het extreemrechtse en eurosceptische Front National, in een reactie.

‘Ik herhaal mijn belofte om Frankrijk de volledige controle terug te geven over haar soevereniteit en haar grenzen en om een einde te maken aan de gevolgen van het Schengenakkoord’, aldus Le Pen, die haar campagne voor de presidentsverkiezingen zo in een hogere versnelling zet.

Hetzelfde verhaal bij collega-euroscepticus Nigel Farage van de Britse partij Ukip: ‘De Schengenzone is nog maar eens een gevaar voor de algemene veiligheid gebleken. Ze moet weg’, klonk het op Twitter. 'Dat goede mensen vrij zich kunnen bewegen, betekent ook dat slechte mensen dat kunnen.'

In ons land maakte Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken zich kwaad over de vlucht van Amri. 'Sluit de grenzen', riep ook hij op.

Bron: Reuters
In het nieuws