Foto: Shutterstock

Gin-tonic tijdens de feesten? ‘Opgepast met citroen’

De feestperiode komt eraan, en dan zal de gin ongetwijfeld weer rijkelijk vloeien. Het mixdrankje met tonic en allerlei botanicals is en blijft populair. De bekendste toxicoloog van ons land raadt echter af om een schijfje citroen toe te voegen. ‘De schil zit vol pesticiden en die kunnen zelfs kankerverwekkend zijn.’

Jan Tytgat, de bekendste toxicoloog van ons land bekeek voor de Campuskrant van de KU Leuven hoe gezond het is om een stukje citroenschil toe te voegen aan je gin-tonic. Helemaal niet, zo blijkt, want het venijn zit hem net in de schil.

‘Die maakt van een gin-tonic eerder een gif-tonic’, klinkt het in Het Laatste Nieuws. De reden? De schil van de vrucht bevat volgens de expert heel veel pesticiden, die in je drankje kunnen terechtkomen. ‘Die stoffen zijn slecht voor de gezondheid, zo kunnen ze het immuunsysteem en de vruchtbaarheid aantasten. Mogelijk zijn sommige stoffen zelfs kankerverwekkend’, voegt hij eraan toe.

Parasieten

Tytgat raadt aan om zelf steeds voor biologische citroenen te kiezen, maar dan nog ben je beter op je hoede. ‘De schil van de vruchten kan urine en uitwerpselen van dieren absorberen en dus allerlei parasieten bevatten, zoals de vossenlintworm’, zegt hij. Ook bacteriën die op mensenhanden leven, zouden zich in de schil kunnen nestelen. De toxicoloog beklemtoont dat het belangrijk is om citroenen voor gebruik grondig te wassen met kraantjeswater. ‘Mijd detergent, want die producten bevatten stoffen die de maag en darmen kunnen aantasten.’

De expert zegt wel dat je wellicht nooit meteen doodziek zal worden van een citroenschil in je drankje, maar dat het risico simpelweg te voorkomen is door er gewoon een beetje citroensap in te knijpen.

Bron: HLN
In het nieuws