Foto: BELGA

Frank Vanhecke: ‘Bewuste poging van Dewinter om nieuwe partijleiding te saboteren’

Volgens ex-voorzitter van Vlaams Belang Frank Vanhecke kwam Filip Dewinter niet uit de lucht vallen over de heisa die zijn bezoek aan Gouden Dageraad opwekte. ‘Dewinter is een intelligent politicus. Wanneer hij zo’n bezoek brengt, doet hij dat met een politieke agenda’, zei hij in De Ochtend op Radio 1.

‘Dit is een bewuste poging van Filip Dewinter om de nieuwe leiding van de partij te saboteren. Hij wil beletten dat zij succesvol wordt.’ Zo interpreteert Frank Vanhecke - van 2004 tot 2008 voorzitter van Vlaams Belang - het bezoek van enkele voormalige partijgenoten aan de neonazistische partij Gouden Dageraad in Griekenland.

Vanhecke ziet een parallel met de situatie onder zijn eigen voorzitterschap. Ook hij wilde - net als huidig voorzitter Tom van Grieken - een zachtere lijn voor de partij uitzetten. Het leidde ook toen tot een open oorlog, omdat Filip Dewinter weigerde de harde koers te laten varen.

‘Tom Van Grieken zet de partij weer op de rails, hij kan opnieuw successen boeken. En in zo’n geval zal het soortelijk gewicht van Dewinter verminderen’, aldus Vanhecke. ‘Ik zit hier niet met de glimlach naar te kijken. Ik heb sympathie voor de nieuwe jonge garde. Het is duidelijk dat er een imagoprobleem was voor de partij, en daar heeft Van Grieken hard aan gewerkt. Dan is dit soort sabotage onaanvaardbaar.’

‘Geen toekomst buiten Vlaams Belang’

Zondag besliste het partijbestuur om Dewinter, Anke Van dermeersch en Jan Penris hardhandig op de vingers te tikken voor hun reis naar en toespraak voor Gouden Dageraad. Het trio kreeg een berisping, mag geen tripjes meer ondernemen zonder toestemming en Van dermeersch verliest haar zitje in het partijbestuur en de Senaat.

De drie tekenden beroep aan bij de partijraad, die allicht op zaterdag 3 december haar oordeel velt. Maar dat het partijbestuur de voorzitter zal terugfluiten, is volgens Vanhecke ondenkbaar. ‘Filip Dewinter heeft een toekomst binnen de partij, maar met respect voor de voorzitter. Hij heeft geen toekomst buiten het Vlaams Belang, dat weet hij zelf ook wel.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen