• Zo'n 2.000 tot 2.500 betogers namen deel aan de manifestatie.

N-VA wil economische sancties tegen Turkije

Op de Koerdische betoging in Brussel heeft Europees Parlementlid Mark Demesmaeker opgeroepen om economische sancties te treffen tegen Turkije. 'Dit is geen business as usual'.
De betoging wordt georganiseerd door de pro-Koerdische partij HDP. De Turkse oppositie komt in Brussel op straat tegen wat zij het fascistische en dictatoriale regime van Erdogan noemen. Volgens de politie waren er 2.000 tot 2.500 aanwezigen. Op een kleine vechtpartij met een aanhanger van Erdogan na verliep de manifestatie zonder noemenswaardige incidenten.
 
Bij de betogers was ook een N-VA-delegatie aanwezig. Senator Pol Van Den Driessche noemde de Koerden 'een van onze weinige echt betrouwbare bondgenoten in de strijd tegen IS in Syrië en Irak'. 'Ze verdienen nu ook onze steun', motiveerde hij zijn deelname. 
 
Europarlementslid Mark Demesmaeker verwees naar de arrestatie van HDP-parlementsleden en journalisten eerder deze maand. 'Turkije glijdt steeds meer af naar een dictatuur. Zonder persvrijheid, zonder oppositie, is de democratie dood', zei hij. 'De zwakke aanpak van de EU werkt duidelijk niet. We moeten een zwaardere stem laten klinken en de toetredingsgesprekken met Turkije stopzetten.'
 
Demesmaeker sprak de betogers ook toe na afloop van de manifestatie. 'Als Europarlementslid wil ik een oproep doen aan Juncker en de Commissie: dit is geen business as usual. Het is tijd voor economische sancties tegen het Turks regime.' Demesmaeker veroordeelde daarnaast het 'blinde en brute geweld van Erdogan tegenover de Koerden.'

Gülen

Gisteravond beet premier Charles Michel van zich af nadat Erdogan ons land ‘een belangrijk centrum voor aanhangers van de PKK en van Fethullah Gülen’ had genoemd. Gülen is volgens Erdogan verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep van afgelopen zomer. Michel herinnerde eraan dat ‘België niet zou tolereren dat de Turkse regering zijn interne conflicten naar België zou exporteren’.

Toch wordt vandaag het Turks conflict wel heel erg zichtbaar in België. Tegenstanders van het regime-Erdogan protesteren in de hoofdstad tegen de verregaande reacties van de president op de mislukte coup. Druppel die de emmer deed overlopen was de arrestatie van leden van de Koerdische oppositiepartij HDP, die in het parlement zetelt. Ook het opdoeken van media lokt protest uit.

'Onrust en angst'

Veysel Filiz, de woordvoerder van de Turkse ambassade in Brussel zei voor aanvang dat het aangekondigde protest tot grote ‘onrust en angst’ leidt binnen de Turkse gemeenschap, ‘omdat de Turken niet begrijpen waarom terreurorganisaties mogen betogen in het hart van Europa’.Toch is er geen sprake van een diplomatieke rel, zegt Filiz stellig. De uitspraken van Michel worden met de mantel der liefde bedekt. ‘We moeten samenwerken met België in de strijd tegen terrorisme, en finaal weten we dat België aan onze kant staat.’

Diezelfde Filiz was in juli, enkele dagen na de mislukte coup, de eerste om te verklaren dat de Vlaamse regering ‘goede banden onderhield met de Gülen-beweging.’ Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) riep toen de ambassadeur op het matje; die bood zijn excuses aan.

Niet te missen