Foto: Guy Puttemans

Topman Bpost: ‘Nederlandse premier vertelt indianenverhalen’

Topman Koen Van Gerven van bpost vindt dat de Nederlandse premier Mark Rutte en minister van Economie Henk Kamp indianenverhalen vertellen over zijn plan om PostNL over te nemen. Niet iedereen in Nederland is vijandig gestemd. De grootste aandeelhouder van PostNL wil dat er gepraat wordt met bpost

John De Mol, grootaandeelhouder van PostNL, wil dat het Nederlands postbedrijf rond de tafel gaat zittern met bpost. Dat hebben verscheidene Nederlandse media gemeld. 'Ik heb met vebazing uit de media vernomen dat er geen dialoog is', verklaarde de fondsenbeheerder die waakt over het aandelenpakket van De Mol in PostNL.

Dat is heel andere taal dan die van premier Rutte en minister Kamp. Beide bestempelden onmiddellijk na de bekendmaking van het overnamevoorstel het als een stap terug en een stap in de verkeerde richting voor PostNL. Met als argument dat bpost de Belgische staat als grootaandeelhouder heeft, terwijl PostNL volledig is geprivatiseerd. Van Gerven ervaart de opmerkingen van de twee Nederlandse bewindslieden als ‘met gestrekt been’ inkomen. Dat zei de topman van het Belgisch postbedrijf tegen de Nederlandse krant De Telegraaf.

De topman van bpost zeg verder verbaasd te zijn dat ‘liberale bewindslieden zich zo uitlaten over een beursgenoteerde onderneming met internationale aandeelhouders’.

“Die indianenverhalen dat de staat hier aan de touwtjes trekt wil ik rechtzetten. De staat is grootaandeelhouder, dat klopt. Maar wij hebben een governance structuur van internationale standaard”, voegde hij er nog aan toe. De bpost-topman merkt verder op dat aandeelhouders als Blackrock en het Noorse staatsinvesteringsfonds ongewenst staatsingrijpen nooit zouden toestaan. ‘Wij drijven een beursgenoteerde onderneming en zijn geen verlengstuk van de staat. ‘Onze aandeelhouders geloven in onze eigen koers’.

Wat in Nederland snel de wenkbrauwen deed fronsen was de uitspraak van de Belgische liberale vice-premier Alexander De Croo. Hij maakte zich sterk dat de Belgische Staat ook na een overname van PostNL een serieuze vinger in de pap houdt in het bedrijf. Ook al wordt het huidige Belgische meerderheidsbelang gereduceerd tot een participatie van 40 procent. De Croo is binnen de Belgische regering bevoegd voor bpost.

Van Gerven doet verder de kritiek dat bpost zou profiteren van staatssteun, bijvoorbeeld via krantenbezorging, onzin. ‘Wij krijgen een kleine vergoeding omdat wij de kranten in heel België bezorgen. De staat beschouwt het verspreiden van de pers als belangrijk onderdeel van de democratie. Rijk wordt bpost daar echter niet van’. (belga)

In het nieuws