Foto: BELGA

“Beleg geld voor pensioenen in scholen”

Gebruik het geld van de tweede pensioenpijler om te investeren in scholen, wegen en ziekenhuizen. Met die ingreep wil de verzekeringssector het rendement van de groepsverzekering op lange termijn veiligstellen. De regering onderzoekt de piste, schrijft De Morgen.

De tweede pensioenpijler staat onder druk. Via een groepsverzekering sparen heel wat werknemers maandelijks een appeltje voor de dorst bij elkaar. De wet bepaalt momenteel een minimumrendement van 1,75 procent, maar de verzekeringssector klaagt dat hij dat niet kan garanderen door de lage rente.

De verzekeraars beleggen nu het merendeel van dat geld in staatspapier, maar daar is de rente nagenoeg teruggevallen op 0 procent. Dus vragen ze dat kapitaal te kunnen investeren in grote infrastructuurwerken. Dat levert een hoger rendement op, waardoor de minimumdrempel van 1,75 eenvoudig gehaald kan worden.

Via publiek-private samenwerking (pps) kunnen zulke investeringen te gelde worden gemaakt. Bij de bouw van bijvoorbeeld scholen of ziekenhuizen kan de overheid nadien de gebouwen terughuren, waardoor de opbrengsten gegarandeerd zijn.

Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) omarmt het plan. “Elke maatregel waardoor de pensioeninstellingen hun minimumrendement kunnen verzekeren, vinden wij positief”, klinkt het op zijn kabinet. Zijn collega op Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) staat in voor de verdere uitwerking.

Bron: BELGA
In het nieuws
Niet te missen