Foto: Belga

Bpost doet bod op PostNL

Het Belgische postbedrijf bpost is bereid om 2,5 miljard euro op tafel te leggen voor zijn Nederlandse sectorgenoot PostNL. Dat staat in een 'verbeterd en vriendelijk voorstel' dat werd overgemaakt aan PostNL, zo meldt bpost zondagavond.

Concreet wil bpost 5,65 euro (in cash en aandelen) op tafel leggen per aandeel PostNL. Het benadrukt dat er alleen een concreet bod zal volgen als de raad van bestuur en de raad van commissarissen van PostNL akkoord gaan met het voorstel.

'Bpost is volledig overtuigd van de strategische meerwaarde van het samengaan van PostNL en bpost", zo staat in een persbericht. Samen zouden beide bedrijven "een van de leidende spelers worden in Europa, met meer dan 28 miljoen potentiële klanten in Nederland en België'.

Het Belgische bedrijf spreekt van mogelijk 3.200 extra voltijdse banen op middellange termijn, 'grosso modo gelijk verdeeld tussen Nederland en België'. Bpost engageert zich ook om bij de noorderburen een innovatiecentrum op te richten en om het merk PostNL en het Nederlandse hoofdkantoor in Den Haag te behouden. Het hoofdkantoor van de fusiegroep zou in Brussel staan.
De aandeelhouders van PostNL zouden in het fusiebedrijf een belang hebben van 21 procent. Het belang van de Belgische staat zou verwateren van de huidige 51 naar 40 procent.

PostNL reageert

PostNL heeft zondagavond laten weten kennis te hebben genomen van het voorstel van zijn Belgische sectorgenoot bpost, dat bereid is om 2,5 miljard euro op tafel te leggen voor het Nederlandse postbedrijf.

PostNL zei een reactie voor te bereiden en maandag met een tussentijds handelsbericht over het derde kwartaal naar buiten te komen.

Enkele dagen terug, toen mogelijke hernieuwde interesse van Bpost in PostNL uitlekte, gaf PostNL aan 'onaangenaam verrast' te zijn en te vertrouwen in de eigen zelfstandige strategie. In mei liep een poging van Bpost om PostNL over te nemen op niets uit. Het Belgische bedrijf zou toen tussen 5 en 6 euro per aandeel hebben geboden voor PostNL.
 

Bron: BELGA
In het nieuws