Foto: Bloomberg via Getty Images

Miljardendeal voor chips voor slimme auto’s

Auto’s bevatten almaar meer computerchips, en worden almaar slimmer. Chipgigant Qualcomm neemt daarom het Nederlandse NXP Semiconductor over, voor liefst 47 miljard dollar.

Auto’s worden almaar slimmer. Ze zitten tjokvol computerchips en sensoren die tal van functies vervullen. Van het automatisch inschakelen van de lichten en ruitenwissers tot toekomstvisoenen over zelfrijdende wagens. De autosector wordt daarom wel eens het volgende slagveld voor de technologiesector genoemd, na de smartphone.

En dat heeft Qualcomm, een grote Amerikaanse chipfabrikant, ook beseft. Het koopt het Nederlandse bedrijf NXP Semiconductor uit Eindhoven voor maar liefst 47 miljard dollar. Daarmee wil het zijn traditionele afzetmarkt, die van de telefonie, uitbreiden naar de autosector. Dat houdt steek, want de smartphonemarkt raakt almaar meer verzadigd, waardoor de verkoop slabakt. Tegelijk komt er almaar meer concurrentie uit opkomende landen opzetten, zoals China.

NXP kocht vorig jaar nog het Amerikaanse Freescale Semiconductor, dat ook gespecialiseerd was in chips voor de auto-industrie. Met die overname van 12 miljard dollar werd het in één klap de meest voorname chipsfabrikant voor auto’s ter wereld. 40 procent van de omzet van het bedrijf komt uit de auto-gerelateerde activiteiten. NXP zet sterk in op autotechnologieën die de weg naar de zelfrijdende wagen moet plaveien. Maar NXP maakt ook producten voor andere toepassingen, zoals smart cities en slimme gezondheidszorg.

Volgens persbureau Bloomberg, dat cijfers van onderzoeksbureau IHS citeert, is Qualcomm de derde chipfabrikant ter wereld, en NXP de twaalfde. Samen zouden ze een omzet van meer dan 30 miljard dollar realiseren.

Belgische parel

Ook in België is er veel expertise in de auto-chipmarkt. Melexis, één van de parels van de Belgische technologische industrie, legt zich ook sterk toe op de autosector. Het bedrijf kent stevige groei. Gisteren maakte Melexis nog kwartaalcijfers bekend. De omzet steeg met 13 procent naar 114,5 miljoen euro vergeleken met het jaar voordien, de winst lag met 29,7 miljoen zo’n 9 procent hoger. Het bedrijf, geleid door Françoise Chombar, verwacht dit jaar een omzetgroei tussen 13 en 14 procent.

De podcasts van De Standaard