Foto: Bart Dewaele

Lieven Boeve: ‘Vlaamse regering moet stoppen met besparingen op te leggen’

‘De aanhoudende besparingen op werkingsmiddelen versmachten de katholieke basis- en secundaire scholen’, vindt Lieven Boeve. Dat moet stoppen, vindt de directeur-generaal van het vrij onderwijs. ‘Zeker als men geld uit de pot voor onze werkingsmiddelen haalt om ze in een gebouwenfonds te stoppen waar we als Katholiek Onderwijs Vlaanderen niet in wensen mee te stappen.’

Op zich is de extra investering van 100 miljoen euro in scholenbouw een goeie zaak, vindt Boeve, ‘al bedraagt de nood in het vrij onderwijs momenteel 3 miljard en is 100 miljoen dan eigenlijk nog veel te weinig, maar het is tenminste een signaal.’

Minder te spreken is Boeve over de maatregel van de Vlaamse regering om scholenbouwmiddelen bij AGION te onttrekken voor de financiering van projectspecifieke DBFM. DBFM staat voor Design, Build, Finance, Maintainance en is een vorm van publiek-private samenwerking (pps) waarbij met de privé wordt samengewerkt voor het ontwerp, de bouw, de financiering als het onderhoud. ‘Die DBFM-projecten zijn voor ons minder efficiënt, minder aangepast aan onze behoeften en op termijn duurder en risicovoller, ‘ zegt Boeve.

Schoolwerking in gedrang

De situatie wordt nog precairder, omdat de regering voor het derde jaar op rij bespaart op de werkingsmiddelen van basis- en secundair onderwijs. Het gaat om een bedrag van meer dan 31 miljoen euro per jaar dat het vrij onderwijs door de neus geboord wordt. ‘Daardoor wordt het voor de schoolbesturen elk jaar moeilijker om het eigen aandeel in de gesubsidieerde scholenbouw van 30 procent in het basisonderwijs en 40 procent in het secundair onderwijs te betalen’, stelt Boeve vast.

Daarbovenop komt ook de concrete schoolwerking, zoals voor de didactische uitrusting, de uitstappen, de kleine herstellingen en dergelijke, in het gedrang.

Bron: Belga
In het nieuws

De podcasts van De Standaard