Foto: Frederik Beyens/rr

‘Waarom greep Bourgeois niet in om Vlaams erfgoed te redden?’

De voorbije jaren richtte erfgoedorganisatie Herita zich zo eenzijdig op zijn publiekswerking dat het de zorg voor de eigen beschermde monumenten verwaarloosde. ‘Met een waslijst aan malversaties is het onbegrijpelijk dat Geert Bourgeois als bevoegd minister de werking nooit eerder in vraag heeft gesteld’, zegt Bart Caron (Groen).

‘Waarom greep Bourgeois niet in om Vlaams erfgoed te redden?’
Foto: BELGA

‘Had voogdijminister Geert Bourgeois dan werkelijk zo’n blind vertrouwen in zijn raad van bestuur en zijn gedelegeerd bestuurder?’, vraagt Bart Caron zich luidop af nadat De Standaard schreef dat Herita zich de voorbije jaren zo eenzijdig richtte op zijn publiekswerking dat de rest er bij inschoot. Het gevolg? Dure studies konden naar de prullenmand, architecten kwamen met claims, personeel vloeide bij bosjes af en de eigen monumenten zijn er belabberd aan toe.

Het is een ramp’

‘Het kasteel van Horst, de absijsite van Herkenrode, het kasteel van Beauvoorde, het Fort Napoleon, het zijn paradepaardjes van Vlaams erfgoed. De inspectierapporten van Monumentenwacht Vlaanderen zijn vernietigend voor Herita. Lekkende daken, afbrokkelende muren, onafgewerkte restauraties, schadeclaims van aannemers en architecten, het is een ramp’, zegt Caron.

‘Ons onroerend erfgoed belichaamt als geen ander het roemrijke verleden van Vlaanderen. Onroerend erfgoed is de versteende Vlaamse eigenheid. Daarom wou de minister-president er ook bevoegd voor zijn. Maar dat uitgerekend Vlaams-nationalist Bourgeois de zaken zo op zijn beloop laat, is onbegrijpelijk’, zegt Caron.

Onwaarschijnlijke mistoestanden

Om het Vlaams erfgoed de nodige grandeur te laten behouden en wereldwijd uit te dragen, werd eind 2012 Herita opgericht. Herita moest de Vlaamse versie van de Britse National Trust worden. Een ruime drie jaar later oogt de evaluatie niet mooi: ‘Er zijn onwaarschijnlijke mistoestanden, er zijn weinig leden, de eigen monumenten worden verwaarloosd of zijn niet meer toegankelijk voor het publiek, het personeelsbeleid is een drama. Zo kan het echt niet verder. Bourgeois moet een externe audit maken en een grondige hervorming doorvoeren.’

‘Het personeelsverloop is even indrukwekkend als onrustwekkend. In drie jaar tijd zijn 53 medewerkers ontslagen of vertrokken, vaak na interne conflicten met de directie. En dit op een totaal van slechts 30,4 voltijds equivalenten. Het ziekteverzuim en het aantal burn-outs ligt bovengemiddeld hoog. Dit personeelsbeleid leidde ertoe dat er bij Herita vandaag nog maar weinig mensen werken met voeling met onroerend erfgoed’, aldus Caron.

‘Plopsaland voor het erfgoed’

‘Herita doet alleen nog aan marketing, licht en oppervlakkig, gericht op ontspanning en recreatie, een soort ‘Plopsaland voor het erfgoed’. Er ontbreekt duidelijk inhoudelijke verdieping. Herita werft leden, maar het is duidelijk dat de aanpak van lidmaatschappen niet meer dan een papieren constructie is. Dit beleid heeft daarenboven de samenwerking met de erfgoedverenigingen en de lokale besturen weggegooid. En op het vlak van educatie en publiekswerking is bitter weinig gebeurd ter ondersteuning van het werkveld. Herita laat de erfgoedsector in de steek’, besluit Caron.

Bart Caron heeft een interpellatie ingediend om Geert Bourgeois aan de tand te voelen over Herita.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden