• Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt (PS).

Waalse regering mikt op reconversie site Caterpillar

De Waalse regering lijkt voluit in te zetten op de reconversie van de Caterpillar-site in Gosselies. Dat bleek tijdens een vergadering die de top van de Waalse regering hield met de vakbonden van de met sluiting bedreigde fabriek.

Gezien de sluiting pas vrijdag werd aangekondigd, is de procedure-Renault nog niet echt in werking gezet. Officieel liggen alle opties nog op tafel, maar het ziet er naar uit dat de regering-Magnette de kaart van de reconversie trekt.

Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt (PS) wil het bedrijf voor zijn verantwoordelijkheid plaatsen. ‘Er zijn juridische verplichtingen, er is de wet-Renault en er is ook een sociale verantwoordelijkheid tegenover de onderaannemers’, zei hij.

Viceminister-president Maxime Prévot (CDH) wil het terrein van Caterpillar niet laten verkommeren en hoopt het te kunnen verankeren in het lokale economisch weefsel van de streek rond Charleroi. ‘Er is geen mirakeloplossing, maar we moeten alle niveaus, regionaal en federaal, mobiliseren voor de reconversie.’

Minister-president Paul Magnette (PS) wil ook een gesprek op Europees niveau over industrieel beleid. Voor hem moet Wallonië ‘voortgaan met het moderniseren van het economisch weefsel. De reconversie moet verbreed worden met kmo’s, die veel solider zullen zijn dan door pensioenfondsen geleide multinationals die dividenden uitkeren in de VS.’

Bron: BELGA
In het nieuws