Boerkiniverbod ook in Nice geschorst

Na Cannes en Fréjus heeft het gerecht nu ook het boerkiniverbod in Nice geschorst. De maatregel wordt niet gerechtvaardigd door ‘de emoties’ na de terreuraanslag van 14 juli, klinkt het.

Vrijdag had de Franse Raad van State al geoordeeld dat de boerkini geen problemen voor de openbare orde oplevert en dus niet verboden kan worden door de burgemeesters.

Desondanks besloten verscheidene Zuid-Franse badplaatsen hun beslissing te handhaven, maar hun maatregelen worden nu een voor een geschorst.

Dat gebeurde deze week al in Fréjus, Cannes, Villeneuve-Loubet en Roquebrune en donderdag dus ook in Nice.

‘De emotie en ongerustheid die voortvloeit uit de terreuraanslagen volstaat niet om de verbodsmaatregel wettelijk te rechtvaardigen’, zo oordeelde de lokale administratieve rechtbank.

Woensdag had de advocaat van de stad nog betoogd dat de openbare orde wel degelijk in het gedrang was, daarbij verwijzend naar ‘een bevolking (...) bijna op de rand van een burgeroorlog’.

Voorstanders van een verbod zien de boerkini als een symbool van de radicale islam en een provocatie na de aanslag in Nice. Daar kwamen op de nationale feestdag van 14 juli 86 mensen om het leven nadat een jihadist met een vrachtwagen op een menigte inreed.

Bron: BELGA