Foto: AFP

Donald Tusk noemt beschuldigingen Rusland naar Oekraïne ‘onbetrouwbaar’

De voorzitter van de Europese Raad Tusk tweet dat hij positief staat tegenover het voorbereiden van visumliberalisering voor Oekraïners die naar de EU willen reizen. Donald Tusk sprak vandaag met de Oekraïnse president Petro Porosjenko over de recente gebeurtenissen aan de Krim.

De Russische versie van de recente gebeurtenissen op het schiereiland de Krim en het Donbass-gebied is ‘niet betrouwbaar’ volgens de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk. Vorige week woensdag claimde de Russische inlichtingendienst FSB dat Rusland twee infiltratiepogingen van gewapende Oekraïners op de grens met de Krim zou hebben verijdeld. Aan Russische zijde zouden daarbij twee doden zijn gevallen. Kiev ontkende de aantijgingen ten stelligste.

Op Twitter maakte Tusk bekend dat hij de Oekraïnse president Petro Porosjenko gesproken had en een ‘vergelijkbare indruk’ als Porosjenko had van de Russische beschuldigingen.

 

 

Ook zei Tusk dat hij na de gesprekken met Porosjenko positief is over het voorbereiden van visumliberalisering voor Oekraïners die naar de EU willen reizen. De EU ministers van migratiezaken maakten begin juni nog bekend dat ze voorlopig nog niet bereid waren om het reizigersverkeer met Oekraïne te liberaliseren.

Russische beschuldigingen

Na de verwijten van Rusland vorige week bracht de Oekraïense president Porosjenko zijn leger in de hoogste staat van paraatheid. Waarop Rusland oefeningen aankondigde van de Zwarte Zeevloot voor de kust van Oekraïne. Moskou zei ‘bijkomende veiligheidsmaatregelen’ te gaan nemen op de Krim, het gebied dat Rusland annexeerde in 2014, en het Russische leger bracht zijn S-400 raketsysteem naar de Krim.

Volgens het Oekraïnse persbureau Interfax werd in het telefoongesprek tussen Tusk en Porosjenko vandaag ‘bevestigd’ dat Oekraïne prioriteit blijft voor de EU en dat Tusk de situatie aan de Krim zal bespreken tijdens de informele bijeenkomst van de EU lidstaten in Bratislava in september. Ook schrijft Interfax dat Tusk voorstander is van het verlengen van de EU sancties voor Rusland die werden ingevoerd nadat Rusland de Krim annexeerde in 2014.

Porosjenko had vorige week met het oog op de groeiende spanningen met Rusland gevraagd om gesprekken met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande Amerikaanse vicepresident Joe Biden en EU-voorzitter Donald Tusk.

De podcasts van De Standaard