Foto: BELGA

‘Selectieproef voor Franstalige studenten geneeskunde is klinisch dood’

De Raad van State heeft beslist dat de selectieproef die Franstalig België na de eerste bachelor geneeskunde organiseert, geen adequaat systeem is om de doorstroom van het aantal studenten te controleren. Minister De Block hamert op de noodzaak van een werkende filter, zoals het traditionele ingangsexamen in Vlaanderen.

De enige voorwaarde om aan het tweede jaar bachelor te beginnen aan een universiteit in Franstalig België is het behalen van 45 studiepunten. Dat volgt uit een nieuw arrest van de Raad van State.

Woede en onbegrip

De aanleiding van het arrest is de klacht die zeven studenten geneeskunde uit de universiteit van Luik hadden neergelegd. Zij hadden hun eerste bachelorjaar succesvol afgelegd, maar slaagden niet daarna niet voor de selectieproef (het alternatief voor het ingangsexamen in Nederlandstalig België). Die ‘filter’ werd ingelast door Jean-Claude Marcourt (PS), Franstalig gemeenschapsminister van Hoger Onderwijs, om het aantal studenten geneeskunde te controleren.

Dat studenten die voor hun eerste bachelor geslaagd zijn toch niet naar hun tweede jaar zouden kunnen door de filter, stuitte eerder al op woede en onbegrip in de universiteit van Namen. Ook daar dienden enkele studenten een klacht in en gaf de Raad van State hen gelijk.

Numerus fixus

‘De bevoegdheid voor het instellen van een filter aan Franstalige kant lag volledig bij minister Marcourt’, luidt het op het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). ‘De voorkeur van minister De Block ging naar een filter vóór aanvang van het eerste studiejaar – een numerus fixus-examen – maar minister Marcourt heeft uiteindelijk een filter ná de eerste bachelor ingesteld. Onze minister heeft zich steeds vragen gesteld bij de juridische houdbaarheid van zo’n systeem. Nu blijkt dat de selectieproef klinisch dood is.’

De Block wil geen jaren meer wachten op een waterdicht en wettig systeem en zet druk op de ketel. Als minister Marcourt niet met een werkende filter op de proppen komt, biedt De Block geen zekerheid meer voor het overschot aan Franstalige studenten geneeskunde die hun opleiding nu toch kunnen voortzetten dankzij een lissageregeling (schuiven met riziv-nummers).

‘Om zo snel mogelijk tot een oplossing te komen voor deze studenten en voor de studenten die aan de opleiding willen beginnen, is een nieuw overleg gepland met minister Marcourt op 18 augustus’, aldus het kabinet-De Block.

In het nieuws