Foto: istock

Italië gaat ‘handdoekleggers’ bestrijden

Opgelet als u nog een strandvakantie plant naar Italië: uw parasol in het zand planten met als enige doel om alvast een plek te reserveren, kan u duur komen te staan.

Niet alleen hotelzwembaden kampen met het probleem van zogenaamde ‘handdoekleggers’, gasten die ’s ochtends vroeg de beste ligstoelen inpalmen om zelf pas uren laten te arriveren. Ook op de Italiaanse stranden is er een plaag van toeristen die menen dat ze de beste plekjes mogen reserveren door hun strandstoelen en parasols ’s nachts te laten staan.

De Italiaanse kustwacht is daarom gestart met operatie Mare sicuro, oftewel veilige zee, en gaat meer controles uitvoeren op de openbare stranden, van Toscane tot Sardinië.

In Livorno bijvoorbeeld, aan de Toscaanse kust, werden zaterdag 37 strandstoelen, 30 parasols en nog wat handdoeken en badkleding in beslag genomen, meldt de Italiaanse krant La Repubblica.

Wie zijn spullen wil ophalen aan het kantoor van de lokale kustwacht, riskeert daar een boete van 200 euro gepresenteerd te krijgen. Verschillende steden hebben namelijk een verbod om onbewaakt spullen te laten staan op het strand voor een bepaald uur.

De podcasts van De Standaard