Foto: REUTERS

Nobelprijswinnaar stapt op uit expertencommissie Panama

De Amerikaanse econoom en Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz en de Zwitserse professor strafrecht en anticorruptie-expert Mark Pieth hebben de commissie van experten voor de herziening van Justitie en Financiën in Panama verlaten.

Dat heeft de regering van het Midden-Amerikaanse land gemeld. In een eigen mededeling stellen beide heren ontslag te nemen wegens ‘interne meningsverschillen’. Ze klagen over censuur en zeggen ondermijnd te worden.

De aanvankelijk zevenkoppige werkgroep ging eind april van start in de nasleep van het schandaal rond de Panama Papers. Dat ging over ruim 200.000 door het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca opgerichte schermbedrijven, waarin politici, personaliteiten en sportfiguren hun vermogen zouden hebben geparkeerd.

De commissie moet voorstellen uitwerken, die in de toekomst moeten verhinderen dat Panama voor witwaspraktijken en illegale transacties misbruikt wordt. Eind oktober zou ze haar aanbevelingen moeten bekendmaken.

Nadat het nieuws van het vertrek van Stiglitz en Pieth bekend was geraakt, bedankte de Panamese regering hen in een mededeling voor ‘hun werk en hun aanbevelingen’ en bevestigde ze haar ‘vastberaden engagement in het streven naar transparantie en internationale samenwerking’.

Het is nog niet duidelijk of de twee mannen vervangen zullen worden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden