Foto: REUTERS

IMF-econoom zet vraagtekens bij Piketty

De beweringen over inkomensongelijkheid waarmee de Franse econoom Thomas Piketty de afgelopen jaren beroemd werd, zijn moeilijk met harde data te bewijzen. Dat stelt een econoom van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een recentelijk verschenen onderzoek.

IMF-econoom Carlos Góes nam daarin de belangrijkste beweringen van Piketty onder de loep, aan de hand van gegevens voor negentien landen over een periode van dertig jaar. Daaruit blijkt volgens hem geen bewijs voor de stelling van Piketty dat ongelijkheid toeneemt als de winsten op kapitaal (zoals rente en dividend) harder stijgen dan de hele economische groei. In driekwart van de gevallen vond de IMF-econoom juist een tegenovergesteld beeld.

Die vondst is volgens Góes van belang in de zoektocht naar een remedie tegen de groeiende ongelijkheid in de wereld. “Zonder te weten waar die trend vandaan komt, is het onmogelijk om een beleid te formuleren dat het tij kan keren.”

IMF-econoom zet vraagtekens bij Piketty
Foto: Jimmy Kets

Piketty werd wereldberoemd met zijn boek ‘Kapitaal in de 21e eeuw’. Daarin komt hij aan de hand van een grote hoeveelheid gegevens tot de conclusie dat inkomensongelijkheid toeneemt als winsten op kapitaal harder groeien dan de productie in een economie. Dit komt volgens hem doordat kapitaal dan een steeds groter deel van het totale inkomen in een land vormt. Dat zou de ongelijkheid vergroten omdat vooral rijkere mensen over kapitaal beschikken en er de vruchten van plukken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden