Foto: Lies Willaert

Erik Van Looy strikt twee comedians voor ‘De Slimste Mens ter Wereld’

Erik Van Looy mag het grappen maken in De Slimste Mens ter Wereld voor één keer aan de professionals overlaten: hij heeft twee stand-upcomedians vastgelegd voor het veertiende seizoen van zijn spelprogramma. Van Looy vermoedt dat converseren met het West-Vlaamse Bevergem-idool Freddy De Vadder moeilijker wordt dan met de Nederlandse Belg Jan Jaap van der Wal.

Na actrice Olga Leyers, Gilles Van Bouwel van het Vier-programma De Mol en podiumbeest Sam Gooris, zijn opnieuw twee namen van deelnemers voor De Slimste Mens ter Wereld bekend. Met Freddy De Vadder (46) — echte naam: Bart Vanneste — haalt quizmaster Erik Van Looy een van de populairste komieken van het moment binnen.

Toen De Vadder in 2015 een hype werd bij het brede publiek dankzij de Canvas-reeks Bevergem, was hij al vijftien jaar bezig om Vlaanderen te veroveren. De kenmerken van Freddy: een schuine blik, een wilde snor, een wit marcelleke en een zwaar West-Vlaams accent. Dankzij de serie Bevergem, bekroond met drie Televisiesterren en de Ha! van Humo, ging zijn bekendheid maal tien. De Vadder was blij met de erkenning en stak niet weg dat hij had moeten vechten voor bekendheid; in vijftien jaar carrière werd hij welgeteld één keer uitgenodigd door een talkshow. ‘Dat ze me voorts niet zagen staan, begon me toch een beetje op de zenuwen te werken.’

Over de deelname van Freddy De Vadder aan De Slimste Mens ter Wereld zegt Erik Van Looy alvast dat hij hoopt dat hij hem tijdens de opnames kan begrijpen: ‘Want naast mijn gehoor is ook mijn West-Vlaams nogal slecht.’

Nieuwe Belg

Naast Freddy De Vadder mag ook zijn collega Jan Jaap van der Wal (36) stilaan de gespecialiseerde weekbladen en Wikipedia beginnen uit te pluizen: ook hij doet mee aan De Slimste Mens ter Wereld. In maart 2015 kwam de Nederlandse stand-upcomedian voor het eerst wekelijks aanschuiven bij Freek Braeckman en Tomas De Soete om in hun talkshow Café Corsari zijn licht op ons land te laten schijnen. In mei raakte bekend dat Van der Wal twee maanden lang in Antwerpen ging wonen om Vlaanderen beter te leren kennen. Op die manier kon hij zich beter voorbereiden op zijn nieuwe zaalshow De Nieuwe Belg, waarin hij zichzelf als een soort asielzoeker in België uitspeelde.

Jan Jaap van der Wal werd op die manier een halve Belg en belandde ook in programma’s als Achter de Rug op Vier en Advocaat van de Duivel op 2BE. De komiek, die in Nederland al jaren volle zalen trekt met shows als Out Now, Zonder Band en Dystopia, komt dit najaar sowieso beslagen op het ijs: hij nam in 2014 deel aan De Slimste Mens, de Nederlandse versie van De Slimste Mens ter Wereld. Hij hield het maar liefst zeven afleveringen vol. Geen enkele deelnemer haalde dat seizoen acht afleveringen, maar van der Wal moest wel zeven anderen laten voorgaan omdat hij geen enkele aflevering had gewonnen.

De podcasts van De Standaard